Gıda terörüne müebbet talebi

Gıda sektöründe ayyuka çıkan üretim hilelerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya'dan gıda istismarcılarına müebbet talebi...

Gıda terörüne müebbet talebi
Gıdavitrini - Gıda sektöründe ayyuka çıkan üretim hilelerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya; "Tüketiciyi aldattığı ifşa edilen firmalar buz dağının görünen küçük bir kısmıdır. Denetimlerin etkin ve sürekli yapılması ve cezai yaptırımların arttırılması beklenmektedir” dedi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya'nın, gıda terörü ve tüketici sağlığıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer veriliyor:
"Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’nin “Tüketilmek üzere satışa sunulan her türlü mal ve hizmetin yaşam ve sağlık açısından kullanıcılarına zarar vermeyecek durumda bulunması gerekir” hükmü ve Bilgilendirme Hakkının yüklediği tüketicileri yanlış, yanıltıcı reklam, ambalaj ve etiketlere karşı koruma görevi siyasi iktidarları gıda konusunda yükümlü kılan temel metinlerdir.

Anayasa’nın 172. Maddesi de, “Devlet tüketicileri koruyucu her türlü tedbiri alır” demektedir.

Bunların yanı sıra, siyasi iktidarın parti programında “tüketicinin mağdur edilmesinin ve zarar görmesinin engellenmesi” ifadesi taahhüt olarak yer almıştır.

Ancak son zamanlarda yapılan sağlıksız ve sahte ürün ve firma açıklamaları ile tüketicinin zedelenen güveninin haklılığı da kanıtlanmıştır. Tüketiciler Birliği uzun süredir gıda konusunda ciddi sorunların olduğunu ifade etmiş, tüketicinin sağlığını hiçe sayan firmaların açıklanması konusunda ısrarcı davranmıştır. Bugün firmaların isimlerinin açıklanması umut verici olduğu kadar endişelerin artmasına da neden olmuştur . Ülkemizde 43 bin adet gıda üreticisi işyerinin olduğu dikkate alındığında tehlikenin açıklanan firmalarla sınırlı kalmadığını tahmin etmek zor değildir. Gıda terörüne köklü bir çözüm bulmak için üretim yerleri sadece evrak ve hijyen denetimi ile geçilmemeli; üretim izinleri ürün analizleri yapıldıktan sonra verilmeli ve analizler sıkça yapılmalıdır.

Türk Gıda Kodeksi’ne uygun üretim yaptığı halde tüketiciyi yanıltan bir çok ürün piyasada satılmaktadır. Dondurma veya meyve vb. görünümü verilerek satılan bir çok ürün kimyasal maddeden üretilip, görselliği ile tüketici yanıltılmaktadır. Bu şekilde üretimlerle tüketici yasal yollarla aldatılmaktadır. Ürünlerin üzerine “dondurma değildir” vb. ifadeler konularak tüketicinin korunması sağlanmalıdır.

Tüketicinin endişesi ödediği parasal bedellerden öte yaşanan kalıcı ve kalıtsal hastalıklarımızın artacağı, gelecek nesillerimizin de zarar göreceği yönündedir.Tüketiciye verilen zarar, gözünü para hırsı kaplamış art niyetli firmaların gayreti ve maalesef denetim ihmalkarlığı sayesinde olmuştur.

Tüketici örgütlerini düne kadar dikkate almayanlar,  bu konudaki ısrarlarının yanlışlığını süreç içinde görmüşlerdir. Siyasi otorite, cezai yaptırımları arttırarak gıda teröristlerinin faaliyetlerine son vermeli; bugüne kadar gösterdiği ihmalkarlıkları telafi edecek şekilde çalışmalarını arttırmalıdır."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52