Japonlar gülistana hayran kaldı!

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) gül turizminde hedef ülke Japonya'ya yönelik yeni bir çalışmaya daha imza attı.

Japonlar gülistana hayran kaldı!

BAKA, Japonya'nın en çok izlenen devlet televizyonu NHK'nın yöneticilerinden oluşan heyeti Batı Akdeniz'e getirdi. BAKA, sabah gül toplattığı, ardından gül suyu ve gül yağı yapımını bizzat yapmalarını sağladığı Japon heyete, Antalya, Burdur ve Isparta'yı tanıttı.

Japon devlet televizyonu NHK ile Rose Society'nin (Gül Derneği) Tokyo'da 12-19 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ve yaklaşık 450 bin ziyaretçiyi ağırlayan 14. Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarı'nda stant açan BAKA, çalışmalarını sürdürüyor. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Batı Akdeniz'de yetişen gülün, kültür ve tarih turizm değerlerinin tanıtımı sonrasında bölgeye turist çekmeyi hedefleyen BAKA, devlet televizyonu NHK'dan Şef Prodüktör Atsuhiro Esaka ve yönetmen Ai Shimizu ile Tokyo Büyükelçiliği Danışmanı ve Gül Derneği'nden Maeda Yuko'dan oluşan Japon heyete, Batı Akdeniz'i anlattı.

Antalya, Isparta ve Burdur'u içeren gül yağı üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Batı Akdeniz'de yetişen gülün, kültür ve tarih turizm değerlerinin tanıtımı yapılan ve BAKA Dış İlişkiler ve Tanıtım Birimi Uzman Bayram Altıntaş'ın eşlik ettiği 5 günlük programda Japon heyet, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)'ndeki Gül Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumda konuşmaları dinleyen Japon heyetindeki Maeda Yuko, kürsüdeki kısa konuşmasında Japonların güle çok ilgi duyduğunu, ancak Isparta ve Türkiye'yi pek tanımadıklarını belirterek tanıtıma daha çok önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

GÜLAR'DA İNCELEME
Sempozyum sonrasında SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR)'ne geçen Japon heyete, merkez müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı eşlik etti. Japon ekip, sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi aldı ve merkezi çok beğendiklerini ifade ederken cam tüpte yetişen gül fidanına büyük ilgi gösterdi. Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Memduh Oğuz, Japon heyeti kabul etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Oğuz, Isparta'nın gülü, tarihi ve doğal güzellikleri hakkında konuk heyete bilgiler verdi. Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos ile İnsuyu Mağarası'nı da gezen Japon konuklar, Yeşilbaşköy'de güveçte alabalık ve süzme yoğurdun da tadına baktı.

BAHÇELERDE GÜL TOPLADILAR
Program boyunca Eğirdir'de konaklayan ve sabahın ilk ışıklarıyla yola çıkan yolculuk sırasında gelincik tarlaları ile doğaya hayranlıklarını ifade eden Japon konuklar, Isparta'nın Gönen ilçesine bağlı Güneykent beldesine geçti. Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün ile birlikte gül bahçelerini gezen Japon konuklar, bellerine bağladıkları önceklere gül topladı. Yaklaşık yarım çuval gül toplayan Japon konuklar, çuvallarıyla birlikte gülsuyu ve gül yağı çıkarmak üzere Güneykent'teki aile işletmesine geçti. Köy kahvaltısı da yapan Japon konuklar, ibriğin çamurlu bezle sardı ve ateşi yaktı ardından da gül suyu ile gül yağının nasıl çıkarıldığını uygulamalı olarak gördü.

Gül posalarının da güneşte kurutulduğunu ve yakıt olarak kullanılıp hiçbir aşamada zayi olmadığına tanık olan Japonlar, Gülbirlik'in gül fabrikasını da ziyaret ederek üretim hakkında bilgilendirildi.
Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52