Okullarda meyve suyu dağıtılsın

Okullarda süt dağıtımıyla başlayan 'peynir ve yoğurt dağıtılsın' talebine şimdi de meyve suyu eklendi.

Okullarda meyve suyu dağıtılsın

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, Türkiye'de meyve suyu ve nektarı tüketiminin kişi başına oranının sütün 3'te biri seviyesinde olduğunu söyledi..

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, Türkiye'de meyve suyu ve nektarı tüketiminin kişi başına yıllık ortalama 9 litre, kişi başına yıllık ortalama süt tüketiminin ise 26 litre civarında olduğunu bildirdi.

Akdağ, AB ortalaması ve gelişmiş pazarlardaki tüketim seviyelerinin oldukça altında olan meyve suyu ve nektarı tüketiminin arttırılması için yürütülen süt kampanyasına benzer okullarda meyve ve meyve suyu dağıtımına ilişkin kampanyaların devlet öncülüğünde başlatılmasını istedi.

Akdağ, yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenmede meyve, sebze, meyve suyu ve süt tüketiminin yerinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Akdağ, ancak yapılan araştırmalarda Türkiye'de bu besin ögelerinin olması gerekenin çok altında tüketildiğinin ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'de meyve suyu ve nektarı tüketimi kişi başına yıllık ortalama 9 litre civarında olduğunu, tüketim seviyenin AB ortalaması ve gelişmiş pazarlardaki tüketim seviyelerinin oldukça altında seyrettiğini ifade eden eden Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün, sağlıklı bir yaşam için günde 5 öğün meyve ve sebze tüketilmesini önerdiğini anımsattı.

Bu kampanya kapsamında, 1 bardak yüzde 100 meyve suyunun 1 porsiyon meyve gereksinimini karşılamak üzere tüketilebileceğine dikkati çeken Akdağ, sağlıklı bir beslenme için günde 1 bardak meyve suyu tüketilmesi gerekirken, haftada bir bardak meyve suyu bile tüketilmediğini kaydetti.

Süt tüketiminde de tablonun çok farklı olmadığını anlatan Akdağ, şöyle konuştu:
''Türkiye'de kişi başına yıllık ortalama tüketim 26 litre civarındayken; AB ortalaması 89 litre, ABD ortalaması 83 litre, Avustralya'da 100 litre civarında. Ayrıca bu rakam gelişmiş ülkelerde 139 litrelere kadar çıkabiliyor. Bu veriler, ülkemizde yürütülen süt kampanyasının ne kadar değerli olduğunu ortaya koysa da daha kat edilmesi gereken uzun bir yolumuz olduğunu da gösteriyor. Ayrıca süt için uygulanan okul sütü projesine benzer bir şekilde, AB'deki örnekleri gibi okullarda meyve ve meyve suyu dağıtımına ilişkin kampanyaların da devlet öncülüğünde başlatılmasının gereği de net bir şekilde karşımıza çıkıyor.''

''Meyve suyu üretimine teşvik yok''
Meyve suyu üretimine ilişkin teşvik bulunmadığını belirterek, ''Ancak meyveciliğe ilişkin teşvikler var. Buna ek olarak ihracat teşvikleri var. Ancak bu alanlardaki uygulamaların da sorunların çözülmesine olanak sağlayacak kapsamda değil'' diye konuştu.

Meyveciliğe verilen teşviklerin, hayvancılık sektörüne yapılan teşviklerle kıyaslandığında çok düşük seviyelerde kaldığını dile getiren Akdağ, meyvecilik için verilen teşviklerin bahçe tesislerinde dönüm başına sertifikalı fidan destekleriyle kısıtlı kaldığını, süt sektöründe hayvan başına verilen desteklerin bulunduğunu, meyvecilikte ve meyve suyu sektöründe ise nihai ürüne herhangi bir destek verilmediğini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52