Tarım istihdamı sağlam!

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal faaliyetin en alt seviyeye indiği ocak ayında bile tarımın 5 milyon 416 bin istihdam yaratmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Tarım istihdamı sağlam!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan ocak ayı Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye genelinde işsizlik oranının ocak ayları itibarıyla son 1 yılda 1,7 puan azalmayla yüzde 10,2'ye indiğini belirten Bayraktar, ocak ayları itibarıyla tarımdaki istihdamın geçen yıla göre 15 bin kişi arttığını ve 5 milyon 401 bin kişiden 5 milyon 416 bin kişiye yükseldiğini bildirdi.
Tarımın istihdamdaki payı yüzde 23,1
Tarımın yüzde 23,1'lik payla toplam istihdam içindeki ağırlıklı yerini hala koruduğunu, ocak ayında bu seviyeye inen oranın, tarımsal faaliyetin arttığı yaz aylarında en yüksek oranlara çıktığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
''Ocak ayı olmasına rağmen tarım, sanayiden 732 bin fazla istihdam yaratmıştır. Sanayinin istihdamdaki payı yüzde 20, yarattığı istihdam 4 milyon 684 bindir. İnşaatın istihdamdaki pay yüzde 6,1, yarattığı istihdam 1 milyon 435 bin düzeyindedir. İstihdam içinde en büyük ağırlığa sahip hizmetlerin yarattığı istihdam 11 milyon 940 bin, payı ise yüzde 50,9'u bulmaktadır. Tarımdaki istihdamın 2 milyon 410 bin kişisini kadın istihdamı, 3 milyon 7 bini erkek istihdamıdır.''
Tarım, işsizlik oranlarını 2,2 puan aşağı çekti
Tarım dışı işsizliğin yüzde 12,4'ü bulduğuna, tarım katıldığında bu oranın yüzde 10,2'ye indiğine işaret eden Bayraktar, ''Tarım, işsizlik oranlarını 2,2 puan aşağı çekerek istihdama büyük katkı sağlamaktadır. Ocak ayında kentlerde yüzde 12 olan işsizlik oranının, kırsalda yüzde 6,5'lere kadar inmesi de dikkat çekicidir'' ifadesini kullandı.
Tarımın istihdama katkısının yadsınamaz bir gerçek olduğunu, ancak tarımdaki çalışan nüfusun, kırsalda tarım dışı iş imkanı yaratılarak, kentlere yığılma olmadan azaltılması gerektiğini de vurgulayan Bayraktar, kırsal kalkınmaya çok önem verdiklerini, bu gerçekleştirilmeden ekonomik gelişmeye bağlı olarak tarımda gittikçe gerileyecek çalışan nüfusun ekonomiye dahil edilmesinin mümkün olamayacağına dikkati çekti.
Türkiye tarımda istihdam oranıyla Avrupa'da 4. sırada
Bayraktar, Dünya Bankası'nın verilerine göre, 2007-2009 döneminde, Türkiye'de tarımın istihdam içindeki payının yüzde 24-23 dolaylarında bulunduğunu, bu oranın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarıyla, 2010 yılında yüzde 25,2, 2011 yılında yüzde 25,5 olduğunu belirtti
Türkiye'nin, tarımda istihdam oranının yüksek olduğu ülkeler arasında 99 ülke içinde 24. sırada olduğunu bildiren Bayraktar, Avrupa ülkeleri içinde ise Türkiye'nin, Moldova, Romanya ve Sırbistan'ın ardından 4. sırada bulunduğunu kaydetti.
99 ülke içinde tarımın istihdamdaki payında Gürcistan'ın yüzde 53'le birinci, Liberya'nın yüzde 48 ile ikinci, Pakistan'ın yüzde 45'le üçüncü olduğunu bildiren Bayraktar, bu ülkeleri Ermenistan, Tayland, Fas, Çin, Endonezya, Azerbaycan ve Moğolistan'ın izlediği bilgisini verdi.
Bayraktar, Avrupa'da tarımın istihdamdaki payında ilk sırayı yüzde 31 ile Moldova'nın aldığını, Romanya'nın yüzde 29'la ikinci, Sırbistan'ın yüzde 24'le üçüncü olduğunu, Türkiye'nin 2009'daki yüzde 23 oranıyla 4. sırada bulunduğunu belirtti.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52