Boza ihracatını bürokrasi mi engelliyor?

Vefa Bozacısı Başkanı Mehmet Sadık Vefa, "Çorlu'daki fabrikamızda boza üretimi tesisi kurmak için projelerimiz hazır. Yatırıma hazırız ama gerekli ruhsatı alamıyoruz. Aldıktan sonra 2 senede yurt dışına açılmış olacağız" dedi.

Boza ihracatını bürokrasi mi engelliyor?
İstanbul'da kurulu olan ve 1876'dan bu yana üretim yapan tarihi Vefa Bozacısı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sadık Vefa, "Çorlu'daki fabrikamızda boza üretimi tesisi kurmak için projelerimiz şu anda hazır. Yatırıma hazırız ancak gerekli ruhsatı alamıyoruz. Ruhsatı aldıktan sonra 2 sene içinde yurt dışına açılmış olacağız" dedi. Vefa, yaptığı açıklamada, özellikle kış aylarının aranan içecekleri arasında yer alan bozaya talebin gün geçtikçe arttığını ifade etti.
2011'de bir önceki yıla oranla boza satışında yüzde 10 civarından artış kaydettiklerini belirten Vefa, "Bu da biraz lojistiği desteklememiz sayesinde oluyor. Yani uzak noktalara ne kadar gidebiliyorsak, oralardaki insanlar ürünümüzü tercih ediyor ve doğal olarak satışımız da artıyor. 'Boza unutuluyor mu?' diye insanlar bazen soruyor, hayır bir unutulma söz konusu değil, insanların talebi devam ediyor" diye konuştu.
Cam şişede ömrü 18 gün
Mehmet Sadık Vefa, İstanbul, Kocaeli, Bolu, Ankara, Eskişehir ve Trakya bölgesinde satış yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Cam şişelerle dağıtım yapıyoruz ancak bunun dayanma süresi 18 gün kadar. Ardından mayalanma başlıyor. Bu üzün ömürlü boza önündeki en büyük engel. Bozanın ömrünü uzatmak için bazı teklifler geliyor ancak, bunlar ürünümüzün doğallığını bozacak formüller. Bu nedenle bunlara sıcak bakmıyoruz ve kullanmayı da düşünmüyoruz."
"Yurt dışına mutlaka açılacağız"
Yüzlerce yıllık bir Türk geleneği olan bozayı yurt dışında sadece gurbetçilerin bildiğini dile getiren Vefa, şunları aktardı:
"Bozayı Fransız, Alman, Avusturyalı artık kimse dünyanın her tarafındaki insanlara tanıtmak gerekiyor. Şu anda yurt dışına satışımız yok ama ileride mutlaka açılacağız. Lojistiği destekleyeceğiz ve bir şekilde açılacağız. Bunun için üretim kapasitesini de arttırmamız gerekiyor. Şu anda bunun hazırlıkları içindeyiz. Çorlu'daki fabrikamızda boza üretim tesisi kurmak için projelerimiz şu anda hazır. Yatırıma hazırız ancak gerekli ruhsatı alamıyoruz. Ruhsatı aldıktan sonra 2 sene içinde yurt dışına açılmış olacağız. Teşkilatımız, makinelerimiz, projelerimiz yani her şeyimiz hazır durumda."
Vefa, gerekli işlemlerinin tamamlanmasının ardından, Yunanistan, Bulgaristan, Almanya ve Fransa'ya satış yapmaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52