Pazarcık Boncuğu üreticiyi sevindirdi

Türkiye'de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişen ve patent hakkı alınan “Pazarcık boncuğu” fasulyesinin hasadına başlandı.

Pazarcık Boncuğu üreticiyi sevindirdi
Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişen ve patent hakkı alınan “Pazarcık boncuğu” fasulyesinin hasadına başlandı. İlçe rakımının yüksek ve hava sıcaklığının fazla olmaması fasulyeye ayrı bir lezzet verirken, kılçıksız ve dış yüzeyinin parlak olması nedeniyle tercih edildiği belirtildi.

Bölgede yetişen ve 50-60 yıllık geçmişe sahip fasulyenin, ilk yıllarda sınırlı sayıda yapılan ekimi, bugün yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda yapılıyor. İlçe rakımının yüksek ve hava sıcaklığının fazla olmaması fasulyeye ayrı bir lezzet verirken, kılçıksız ve dış yüzeyinin parlak olması nedeniyle tercih edildiği belirtildi. Pazaryeri Ziraat Odası Başkanı Hasan İpar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Boncuk fasulyenin lezzet olarak mantar ve etin yanında hemen hemen eş değerde. Yenmesi aynı pişmiş kültür mantarından daha lezzetli, yumuşak ve kaliteli. Pazarcık fasulyesinin yüzde 80’i kesinlikle organik. Ürünümüz, sağlık ve hijyen yönünden yüzde 90 garantili” dedi.

Organik Üretim Yapılıyor
“Osmanlı ve Pazarcık boncuğu” olarak bilinen fasulyenin 4 yıldır piyasada tutması amacıyla zirai ilaç kullanılmadan ve organik ürettiklerini anlatan İpar, şöyle konuştu:
“Pazarcık boncuğu’ fasulyesi Türkiye’de sadece burada yetişiyor. Bu yörenin havasından, ikliminden veya mikroklima özelliğinden kaynaklanıyor. Lezzeti ve tadı ancak yedikten sonra anlaşılır. Üründen bir tadan bundan sonra ‘Pazarcık boncuğu’ dışında yeşil fasulyeyi ağzına koymaz. Bu kadar güveniyoruz kendi ürünümüze. Fasulyemiz Marmara Bölgesi’nde İstanbul ve Bursa olmak üzere İç Anadolu’daki büyük marketlerde ve pazarlarda yerini alır.”

Pazarcık Boncuğu Fasulyesi Tescillendi
İpar, 4 yıl önce Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne, oda olarak boncuk fasulyenin yöresel olmaktan çıkarak her bölgeye hitap edebilmesi için ilçeye has “Pazarcık boncuğu” isim tescili için başvuruda bulunduklarını belirtti. Yapılan araştırmalar sonucunda patent hakkını Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne verdiğini, “Pazarcık boncuğunun sadece Pazaryeri’ne ait tescilli tek ürünü olduğunu ve tescillendiğini ifade etti.
İpar, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: "
Patent hakkı Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde ancak işletmesi, pazarlaması ve bütün diğer hakları ‘Pazaryeri boncuk’ adı altında bizim kurumumuza, Pazaryeri ilçesine ait. Bizim iznimiz veya bizimle mutabakat olmadan ürünün dışarı pazarlanması, satışı veya tohum olarak verilmesi konusunda kendi aramızda sözlü anlaşmamız var. Devlet politikası gereği tarım ürünlerinde isim, patent veya tescil verililerken yer isimleri ve şahıs isimleri kullanılmadığı şeklinde bir yaptırım, uygulama var. Bu yüzden Osmanlı boncuk olarak ta duyarsa vatandaşımız, ‘Osmanlı boncuk, pazarcık boncuk’ aynıdır."

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2014, 14:00

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52