10 bin tabletli uzman tarlaya inecek

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "tabletle tarımsal ve hayvansal verilerin yerinde kayıt uygulaması" tarımla teknolojiyi bir araya getirdi.

10 bin tabletli uzman tarlaya inecek
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "tabletle tarımsal ve hayvansal verilerin yerinde kayıt uygulaması" tarımla teknolojiyi bir araya getirdi. Bu uygulamayla elindeki tabletlerle anlık veri aktarımı imkanı bulan 10 bin kişilik uzman kadro, çiftçilerin sorunlarını da anında merkeze iletebilecek. Böylece Bakanlık yüzde yüz güvenilir tarımsal ve hayvansal veriye ulaşırken tüm Türkiye'nin tarımsal ve hayvansal envanteri de çıkarılmış olacak.

Bakanlık, genel tarım sayımının yapılması ve kayıt sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için önümüzdeki günlerde hayata geçireceği Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin denemelerine başladı. Söz konusu sistem özel mobil uygulamanın yüklendiği 10 bin tablet vasıtasıyla ve TARGEL personeli, Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) ve Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) sistem sorumlularının katkılarıyla uygulanacak.  
Kalkınma Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen proje için Bakanlık köylerde görev yapmak üzere 10 bin TARGEL personeline tabletler dağıttı. Tabletler aracılığıyla çiftçiye anında ulaşmayı hedefleyen Bakanlık çiftçiye yönelik tüm yayım hizmetleri, bilgi akışını de tabletler üzerinden sağlanacak.
Söz konusu uygulamayla TARGEL personelinin sahadaki çalışmaları canlı olarak izlenirken tablet üzerinden personelle bağlantılı kurulabilecek. Bu sistemle ekim alanları, alet ve ekipman sayıları, hayvan sayıları rahatlıkla tespit edilecek
Sahada çalışan personel tabletler üzerinde veri girişi yapmanın yanında tarlada, bahçede, köyde gördüğü  kelebeğin, kuşun, fotoğraflarını da merkeze iletebilecek.  Böylece Türkiye'nin sadece tarımsal ve hayvansal envanteri çıkmayacak aynı zamanda Türkiye'nin biyoçeşitliğinin de envanteri çıkarılmış olacak.
Bu proje kapsamında tarım sayımını etkin bir şekilde takip edebilmek, sahada karşılaşılan  sorunları giderebilmek, anlık veri izleyebilmek için Bakanlık tarafından "Komuta Kontrol Merkezi" oluşturulurken bir videowall ile tüm operasyonlar anlık olarak takip edilecek.
Çağrı ve çözüm merkezi gibi çalışacak olan Komuta Kontrol Merkezinde şimdilik 16 uzman personel ve yardımcı 60 kişilik personel çalışacak. Merkeze sahadan iletilen sorunlar anlık değerlendirilip çözüme kavuşturulabilecek. Yine merkeze aktarılan veriler kayıt altına alınıp, tasnif edilip, istatiksel dökümü yapılacak. Herhangi bir yanlışlıkta sahadaki personel anında uyarılacak.

"10 bin personelimiz ellerinde tabletle sahaya indi"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, önümüzdeki günlere hizmete açılacak olan tarım sayım merkezinde  incelemelerde bulundu. Bakan Eker, şuan deneme aşamasında olan Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin(TÜKAS) hayata geçmesiyle güvenilir tarımsal verilere ulaşmada Bakanlık olarak bir devrim gerçekleştireceklerini söyledi. Kalkınma Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen tablet uygulamasıyla tüm Türkiye'de arazide çalışan personelin uydu üzerinden aktif olarak izlenebileceğini söyleyen Bakan Eker, ayrıca hayvan sayısı, parsel sayısı, bitki çeşitliliği gibi bir çok veriye anlık olarak ulaşabileceklerini dile getirdi.
Tarımsal ve hayvansal verilerin  toplanacağı "Komuta Kontrol Merkezi"nde konuşan Bakan Eker bu programla TARGEL personelinin köylerde daha verimli çalışacağını söyledi. 10 bin TARGEL personeline tablet dağıtıklarını söyleyen Bakan Eker, "Tabletler sayesinde arazide çalışan personelin her adımını aktif olarak izleyebileceğiz. Ayrıca arazide çalışan personelimizin girdiği bilgiler arayüz üzerinden merkeze aktarılacak. Yani tabletten girilen bilgiler bize aynı anda aktarılmış olacak. Bizde böylece doğru bilgiye anında ulaşabileceğiz " dedi.

"Doğru veri olmadan doğru politika yürütemeyiz"
Tarımın stratejik değerinin yüksek olduğunu ve tarımda bilgi teknolojilerinin daha yoğun kullanılması gerektiğini belirten Bakan Eker, "Biz tarımı iktisadi bir faaliyet alanı olarak gördük.  Reformlarımızı bu doğrultuda yaptık. Bu yüzden bilgi teknolojiye ayrı bir önem veriyoruz. Tabletle yerinde kayıt uygulaması da bu kapsamda hayata geçirilecek.  Bu projeyle tarımda, hayvancılıkta, bitki çeşitliliğinde doğru veriler elde edeceğiz. Doğru veri olmadan doğru politika yürütemeyiz." ifadelerini kullandı.
İlk hayvan sayımının 1984 yılında yapıldığını hatırlatan Bakan Eker, "Şimdi biz tarımsal verilerde yüzde yüz güvenilir data kullanıyoruz. Bu sistem geçici olmayacak. Tarımı günden güne modernleştiriyoruz. Bu proje bir devrimdir.  Bu bizim ve çiftçilerimiz için çok hayırlı bir iştir." dedi.
TARGEL personelini ilk defa 2006 yılında  görevlendirdiklerini belirten Bakan Eker, "Teknik personelin il merkezinde oturmasını istemedik. Çalışanlarımızın bire bir çiftçilerimize rehberlik etmesini istedik. Tablet uygulamasıyla, mühendis arkadaşımız arazide çalışırken çiftçimizin kendisine aktardığı sorunu internet portalı üzerinden aynı anda biz de öğrenebileceğiz. Böylece çiftçinin sorunlarına daha hızlı çözümler üretebileceğiz" diye konuştu.
Veri aktarım sürecinde sıkıntılar yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek için deneme aşamasında olduklarını belirten Bakan Eker, uzman personele tabletlerini dağıttıklarını ve  2 hafta içerisinde büyükbaş hayvan varlığının yaklaşık 1/6'sının da kaydedildiğini söyledi. 
 

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2014, 12:57

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52