Karaman'ın 'ekşikarası' da tescillendi

Karaman'da yaygın olarak yetiştirilen “Ekşikara” üzümü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğünce Tescilli Çeşitler Listesine alınarak Milli Çeşit Listesine girdi.

Karaman'ın 'ekşikarası' da tescillendi
Karaman'da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan ve yerel halk tarafından özellikle kurusu beğenilerek tüketilen yöresel bir çeşit olan “Ekşikara” üzümü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğünce Tescilli Çeşitler Listesine alınarak Milli Çeşit Listesine girdi.

Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki konu hakkında  yaptığı açıklamada, "Bölgemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan ve ekonomik öneme sahip yerel çeşitlerden olan Ekşikara üzümü özellikle dağ köylerimizde floksera zararlısı nedeniyle ekim alanlarının önemli ölçüde kaybetmiş, bunun sonucu olarak ta bağ alanlarımız daralmıştır. Floksera  zararlısına dayanıklı Amerikan asma anaçları üzerine aşılı Ekşikara asma çubuğunun yaygınlaştırılması ile bu zararlının asma anaçlarına zarar vermesinin önüne geçilmiştir. Ancak Ekşikara üzümü tescilli bir çeşit olmadığından, yeni bağ tesis edecek üreticilerimiz sertifikalı fidan desteğinden faydalanamamakta ve Amerikan asma anaçları üzerine aşılı sertifikalı fidan temin edemediklerinden bu çeşitten vazgeçmek zorunda kalmaktaydılar. Bu sebeple Ekşikara üzüm çeşidimizin çeşit olarak tescilinin yapılması ilimizin yaş üzüm üretimi bakımından oldukça önemli görülmüştür." dedi.  

Yeni uygulama neticesinde çiftçilerin talep ettiği Ekşikara asma çubuğunun sertifikalı olarak üretilebileceğini ifade eden Öztiryaki, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
"Ekşikara asma çubuğunun çeşit olarak tescil edilmesi ve Milli Çeşit Listesinde yer alması neticesinde çiftçilerimizin talep ettiği Ekşikara asma çubuğunun sertifikalı olarak üretimi yapılabilecektir. Bu bağlamda İl Özel İdaremizden 2015 yılında % 50 destekli sertifikalı Ekşikara asma çubuğu dağıtımı yapılabileceği gibi  çiftçilerimiz fidan satışı yapılan diğer yerlerden sertifikalı Ekşikara asma çubuğu temin edebileceklerdir. İl Müdürlüğü olarak yaptığımız değerlendirmeler neticesinde Ekşikara asma çubuğunun Milli Çeşit Listesine alınması ve tescil edilmesi için Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanlığı'na 26 Nisan 2012'de tescil başvurusu yapılmıştır.  
Bakanlığımız ve Enstitüler nezdinde yaptığımız girişimler olumlu sonuç vermiş ve Ekşikara yerel üzüm çeşidimiz, çeşit olarak tescil edilerek 25.08.2014 tarihinde Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü Meyve ve Asma Listesinde yayınlanmıştır. İlimiz  çiftçilerine hayırlı olmasını temenni  ederim."

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2014, 12:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52