Kalp dostu alıç pazara çıktı

Anadolu'da insanların geçim kaynağı olan ve bir çok hastalığa şifa veren alıç meyvesi pazar tezgahlarını süslemeye başladı.

Kalp dostu alıç pazara çıktı
Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen alıç, Darende pazarında yerini aldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği alıç, ilçenin dağlık bölgelerinde yetişiyor. Hastalara şifa dağıtan alıç, birçok ailenin bütçesine de yardımcı oluyor.

Kilosu 4 liradan satılan alıca ilçe dışından da talep yağıyor. Dikenli bir ağaç olan alıç ağacı yabani olarak yetişiyor. Mayhoş tattaki alıç ekşi muşmula olarak da biliniyor. Darende’de vatandaşların yoğun ilgi ile tükettiği alıç, önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyicisidir. Alıç, kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak, kalbin yükünü hafifletiyor. Kalbi kuvvetlendiriyor. Damar sertliğine karşı koruyucu olup, kalp krizi riskini azaltır. Kalp atışlarını düzenler, sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları giderir, beyine kan akışını artırır, uykusuzluğa iyi gelir, yüksek tansiyonu düşürür, mideyi kuvvetlendirir, spazm çözücü ve idrar söktürücüdür.

Yerli ürünler satıcısı Abdurrahman Eren, alıçla ilgili verdiği bilgide, “Alıcın yaprağı çiçeği ve meyvesi gibi kullanılır. Alıç çiçeğinden yapılan alıç çayı kaynatılarak içilir ve yine birçok hastalığa iyi gelir. Vücutta alışkanlık yapmadığı ve birikerek vücuda zararlı olabilecek maddeler içermediği biliniyor. Köylü vatandaşlar dağlarda topladıkları alıçları bizlere getiriyor, bizler de onlarda kazanıyoruz. Alıca vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor şifa deposu olan alıca birçok bölgeden talep geliyor.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2014, 12:13

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Emin gürgölö
Emin gürgölö - 6 yıl Önce

Bu mevsimde alıç yada hazırlanmış suyu tabiki katkısız temin edilebilinirmi

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52