Hayvancılığa büyük destek geliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamında yeni başlattığı uygulama ve desteklerin startını Erzurum'dan verdi.

Hayvancılığa büyük destek geliyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında yeni başlattığı uygulama ve desteklerin startını Erzurum'dan verdi.
 
Yeni Hayvancılık Projeleri" adlı tanıtım toplantısında konuşan Bakan  Eker, DAP, GAP, KOP ve DOKAP eylem planı kapsamında Erzurum ve bölge illerinde hayata geçirilecek projeler hakkında bilgi verdi. Bakan Eker, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi kapsamında yer alan 35 ili, ülkemizin kırmızı et arzının karşılanmasında en önemli girdi olan, besi materyali üretimi için hibe desteği kapsamına aldıklarını açıkladı.
 
Bakan Eker, Özellikle küçük ve orta ölçekli aile işletmelerimize önemli hayvancılık destekleri sağlamak suretiyle, kırsal istihdamı ve çiftçi gelirini daha fazla artırmayı hedeflediklerini söyledi. Hazırlanan projeler sayesinde Türkiye'de hayvancılığın kalkınacağını, vasıflı et ve süt ürünlerinin üretilmeye başlanacağını ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığı kalkındırmak amacıyla büyükbaş hayvan yetiştiricilerine önemli destekler sunacaklarını ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu: "DAP, GAP, KOP ve DOKAP eylem planı kapsamında bölgemizdeki hayvan barınaklarının fiziki şartlarının iyileştirmesi için çalışmalar başlattık. Bu kapsamda hazırlanan proje sayesinde, büyükbaş hayvan yetiştiricisi yeni barınak yaparsa veya mevcut barınağı modernize ederse kendisine hibe desteği sağlayacağız. Bölgenin en büyük problemlerinden birisi barınak şartlarının iyi olmamasıdır. Bu hayvanların sağlığını da verimini de önemli ölçüde etkiliyor. Büyükbaş hayvan barınağını 10 ile 50 baş arasında artırırsa veya yeni ahır yaparsa yetiştirici proje hazırlama ücreti ödemeyecek, kendisine yüzde 50 destek vereceğiz. Büyükbaşta yeni barınak yapanlara, 300 bin lira üst limit olmak kaydıyla bunun yarısını biz vereceğiz. Küçükbaş hayvan içinde 100 ile 200 baş arasında anaç baş hayvan sayısını artırırsa veya yeni ağıl yaparsa, üst limiti 120 bin lira olan bu projelerinde yarısı hibe olacak. Mevcut ahır ve ağılların modernizasyonu için başvurular, 1 Temmuz'dan itibaren alınacak."
 
Bakan  Eker, barınaklara yüzde 50 hibe desteği projesinin Türkiye'de ilk kez uygulanacağını söyledi. Hayvan ıslah projesi kapsamında da önemli bir adım attıklarını vurgulayan Eker, şunları kaydetti:
"Hayvan ıslahının sağlanması ve pazarlama işini de teşvik edeceğiz. Büyük baş işletmelerinin en büyük sorunu, merada hayvanlarını doğal yollarla tohumlamasıdır. Hayvanlar böylece ırkı melez veya yerli yerli oluyor ve dolayısıyla et verimi düşük. Batıya düşük verimli ürün satınca da sorunlar beraberinde geliyor. Destekleme projesi sayesinde biz buna ticari melezleme diyoruz. Etçi veya kombine ırk boğa alımına yüzde 80 destek sağlayacağız. Yerli hayvanları, yüksek kapasiteyi etçi veya kombine ırklarla tohumlanıp, yüksek verimli bir hayvana dönüşmesini sağlamak yüzde 80 hibe vereceğiz. Damızlık boğaları TİGEM işletmelerinden veya bakanlığımıza kayıtlı işletmelerden alacak ve boğanın bedelinin yüzde 80'nin ödeyeceğiz. Pazar değeri yüksek, beside tercih edilen etçi veya kombine ırk besi materyali üreteceğiz. Asıl amacımız gayemiz bu. Dişi hayvanı bu ırklarla tohumlayanların dişisine 350 lira destek hibe, elde ettiği buzağı için toplam 150, toplamda 500 lira destek sağlanacak. Tabii veya suni tohumlama ile destekleme yapacağız."
 
Koyunculuğun gelişmesi için Erzurum başta olmak üzere DAP, GAP proje illerinde damızlık koç alımına yüzde 80 hibe vereceklerini vurgulayan Bakan Eker, şöyle devam etti:
"Hayvancılıkta bizim dönüşüm programımız devam ediyor. Büyük ve küçükbaş hayvancılıkta bu projelerde bizim bundan sonraki faaliyetlerimizin bir kısmını oluşturuyor. Koyunculuğun gelişmesi için damızlık koç alımına yüzde 80 hibe vereceğiz. Böylece batıya nitelikli, vasıflı ürün satışı olacak. Bizim amacımız bu projelerle hayvancılığın gelişmesini sağlamak. Türkiye'nin et ihtiyacını gidermeyi amaçlıyoruz. Aksi taktirde rekabet edemezsek, dünya fiyatlarıyla artık sınırları kapatıp engellemekle biz dünya ile mücadele edemeyiz. Nitelikli, yüksek vasıflı, randımanı yüksek hayvanları yetiştirerek et ihtiyacımızı içeriden karşılamamız lazım. Bu projeler, et ihtiyacını içeriden karşılamamızın ve besi materyallerini üretmemizin projesidir."
 
Mehdi Eker projelerle bölgedeki yetiştiricilerin gelir düzeyini yükselterek bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı arzuladıklarını dile getirdi.
 
Bakan Eker hedefleri sıralarken de; Küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin fiziki altyapılarının iyileştirileceğini, mevcut hayvanların ıslah edileceğini, bölgedeki mera potansiyelinin en iyi bir şekilde değerlendirileceğini ve böylece et yönü ön planda olan hayvancılığın geliştirileceğini ifade etti.
 
Hayvansal üretimde kırsal istihdama verilen önemin artırılacağını belirten Bakan Eker,  2018 yılına kadar devam edecek projelerle bölgesel üretim modellerini ön planda tuttuklarını ifade etti.
 
Barınakların fiziki şartları iyileştirilecek
Büyükbaşta 10-50 baş anaç kapasiteli, küçükbaş hayvancılıkta ise 100-200 baş anaç kapasiteli ahır ve ağılların tadilatı veya yeniden yapımında inşaat yatırımlarının yüzde 50'sini hibe olarak karşılıyoruz.
 
Bu destek ile bölgede önemli bir sorun olarak bilinen hayvan sağlığı ve refahında önemli iyileşme sağlayacağız."
 
Büyükbaş hayvancılık işletmelerine, etçi veya kombine ırk damızlık boğa alımında yüzde 80 hibe desteği sağlayacaklarını da söyleyen Bakan Eker, konuşmasına şöyle devam etti:
"Tabii veya suni tohumlama ile etçi veya kombine tohum kullanan ve ön soy kütüğüne kayıtlı; anaç hayvan başına 350 TL, doğacak Buzağı için ise 150 TL olmak üzere toplam 500 TL destek veriyoruz. Ayrıca yetiştirici soy kütüğüne üye ise 70 TL ilave destekten faydalanacaktır. Yetiştiricilerin desteğe erişimini kolaylaştırmak için amacıyla başvuruda ölçek ve birlik üyelik şartı aranmayacaktır.
 
Sürü sağlığı ve sürü yönetimi konularında teorik ve uygulamalı kurslar düzenledik. Başarılı kursiyerlere sertifika veriyoruz. Sertifikalı sürü yöneticisi olan veya istihdam eden 500 baş ve üzeri işletmelere yılda 5.000 TL destekleme veriyoruz.
 
35 ilde küçük işletmelere sağlayacağımız bu desteklerle, et ve sütte arz-talep dengesini sağlarken, aynı zamanda güvenilir gıda üretimini arttırmayı amaçlıyoruz. Hayvancılığa verdiğimiz desteklerle üreticimizin mutlu, et ve süt sektörlerimizin güçlü olması için çalışıyoruz."
 
Hibe projeleri ve uygulanan desteklerden faydalanacak iller şunlar:
Doğu Anadolu Projesi kapsamında; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri,
 
Güney Doğu Anadolu Projesi kapsamında; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri,
 
Konya Ovası Projesi kapsamında; Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illeri,
 
Doğu Karadeniz Projesi kapsamında; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane.
 
Bu illerdeki küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin desteklemelerden faydalanabilmeleri için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri yeterli olacak.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2014, 11:06

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52