Zeytin üreticisi 'geçim' eyleminde

Zeytin üreticileri, "Seçim zamanı kapımızı aşındıran siyasetçiler geçim zamanı ortalıkta yoklar" dedi ve zeytin yönetmeliğindeki değişiklik için eylem yaptı.

Zeytin üreticisi 'geçim' eyleminde
Bursa'nın Gemlik ilçesinde, zeytin üreticileri eylem yaptı. TMMOB, Bursa Ziraat Odaları, Doğader, Ekoder ve zeytin üreticileri, zeytinde yaşanan doğal afetler ve zeytin yönetmeliğindeki değişiklikle alakalı iskele meydanında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya AK Parti, CHP ve MHP ilçe başkanları katılmadı. Üreticiler, "Seçim zamanı kapımızı aşındıran siyasetçiler geçim zamanı ortalıkta yoklar" dedi.
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, "2013 Kasımından 2014 Nisan ayı sonuna kadar bölgemizde yağış olmadı. Zeytin ağaçlarımız dinlenemedi. Zeytin hastalık ve zararlıları, soğuklar olmadığı için devam etti. Zeytin ağaçlarının çiçek açma dönemi olan 2014 Mayıs ayında ise devamlı yağışlar tozlaşmaya sebebiyet verdi. Dolayısıyla döllenme olmadı ve çiçekler ağaçta çürüdü. Üretici güve mücadelesi yapmasına rağmen, yağışlar ilaçların tesirini azalttı. Üstelik TARSİM zeytin çiçeğini sigorta kapsamına almıyor. Bölgemizde yüzde 80-90 arasında verim kaybı var. Üreticilerimiz borçlarını ödeyemeyecek durumu geldi. Kredi borçlarının ertelenmesini istiyoruz" dedi.
Ekoder yetkilileri ise, "25 dekarın altındaki araziler ile alakalı konu belirsiz bırakılarak, her türlü talana, yağmaya ve yapılaşmaya açık hale getirilmiştir. Ranta, yapılaşmaya, talana ve uluslararası sözleşmeli enerji yatırımlarına ve ayrıcalık tanıyan kanun değişikliğinin en trajikomik değişikliği ise, zeytinlere her çeşit hayvan sokulma yasağı ve bu yasağa uymayanlara 1-3 ay olarak verilen cezanın 6 aya kadar artırılmış olmasıdır. Zeytinlik arazilerin yok edilmesine imkan tanıyan kanun değişikliği tasarısı zeytin sektörüne bir darbedir" diye konuştu. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2014, 09:54

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52