Türkiyede sadece Erzincanda geliştirilen Doktor Arılar Projesi proje sayesinde, bal arıları kullanılarak organik çilek üretiminde verim artırılıyor. Arılar sayesinde çileklerde sıkça görülen hastalık giderilerek, üretimde artış sağlanıyor.
Arılar sayesinde çileklerde sıkça görülen hastalık giderilerek, üretimde artış sağlanıyor. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından desteklene proje kapsamında, başlanan çilek hasadında geçen yıllara oranla büyük artış sağlandı.
Avrupa Birliği(AB) tarafından desteklenen Organik Bitki Yetiştiriciliği Sisteminde Hedeflenmiş Hassas Biyo Kontrol ve Tozlanmanın Arttırılması projesi kapsamında yürütülen Bal Arılarının Bitki Hastalıkları ile Biyolojik Mücadele Kullanımı çalışması Türkiyenin de aralarında bulunduğu 7 ülkede devam ediyor.
Bal arılarının tozlanma ve taşımacılık yapmasından yararlanarak, organik tarımın gelişmesi, kaliteli ürün ve verim kaybının azalmaması için Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar olumlu sonuç veriyor.
Doktor Arılar Projesi ile çilekler üzerinde yapılan çalışmada, bal arıları kullanılarak çilek çiçeklerinde oluşan kurşuni küf hastalığı gideriliyor.
Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyon Müdürlüğünden düzenlenen Bahçe Günü programında, arıların çilekler üzerinde yaptığı çalışma üreticilere yerinde anlatıldı. Etkinliğe, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ve çok sayıda davetli katıldı.
Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Birol Karadoğan, müdürlüğe ait bin 500 metre kare alanda projenin yürütüldüğünü anlattı. Bu projenin Avrupa Birliği kapsamında yürütülen ERA-NET projesi olduğunu söyleyen Karadoğan, projenin Türkiyenin de aralarında bulunduğu 7 ülkede devam ettiğini vurguladı. Karadoğan, bu projenin temel amacının, bal arılarını biyolojik mücadele amacıyla kullanmak olduğunu kaydetti.
Projeye destek veren Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Bio Teknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Eken, şuan da sadece Erzincanda uygulan projeden olumlu sonuçlar elde edildiğini ifade etti. Projenin ülke genelinde yaygınlaşması için çalışacaklarını belirten Eken, böylece hem tozlaşma sağlanarak verimin artacağını hem de hastalıklara karşı biyolojik mücadele yapılacağını kaydetti.
Erzincanda Avrupa Birliği Projelerinin birer birer hayata geçirildiğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ise, Avrupadaki tarım uygulamalarının benzer uygulamalarını Türkiyede uygulamaya çalıştıklarını söyledi. Türköz, 1.5 dönümlük bir alanda çilek üretimi yapıldığını ve çilek üretimi sırasında oluşan hastalıklara karşı biyolojik mücadelenin arılarla yapıldığını belirtti.
Doktor arılar işbaşında!
Türkiyede sadece Erzincanda geliştirilen Doktor Arılar Projesi proje sayesinde, bal arıları kullanılarak organik çilek üretiminde verim artırılıyor.
YORUM EKLE
1
Gece için sakıncalı yiyecekler
2
Yumurta ihracatında hedef dünya liderliği
3
Gıda denetçilerinin sayısı artıyor
4
Hayvansal ürün fiyatları açıklandı
5
Perakendeciler oybirliğiyle Aygün dedi
6
Sağlıklı zayıflamada 'ayçekirdeği' mucizesi
7
EKÜY proje çalışmaları 16 ilde başlatıldı
8
Türkiye BM Gıda ve Tarım Örgütü üyesi seçildi
9
Ekmekte yeni dönem başlıyor
10
Gıda ve içkiye de karekod geliyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:35
GÜNEŞ
06:59
ÖĞLE
12:57
İKİNDİ
16:10
AKŞAM
18:45
YATSI
20:04