EKÜY proje çalışmaları 16 ilde başlatıldı

Tarladan sofraya güvenilir gıda arzının sağlanması amacı için 2010 yılında hayata geçirilen "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi" (EKÜY/ICCM) proje çalışmaları 16 ilde başlatıldı.

EKÜY proje çalışmaları 16 ilde başlatıldı
EKÜY Projesi, Türkiye'de örtüaltı sebze, meyve ve bağlarda entegre mücadele ve entegre ürün yönetiminin yaygınlaştırılması" projesi adı ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'ne sunulmuş ve 2012-2013 yıllarında yürütülmek üzere kabul edilerek destek verilmişti.

Proje, Antalya, İzmir, Mersin, Muğla illerinde örtüaltı sebze üretiminde ve İzmir'de ayrıca açık alan sebze üreticiliğinde; Denizli, İzmir, Manisa ve Mersin illerinde bağlarda ve Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa ve Mersin illerinde meyve bahçelerinde (Kiraz, şeftali ve kayısı) yürütülmek üzere planlanırken, uygulamalara 7 ilde, bağda 17 ilçede, meyve bahçelerinde 20 ilçede ve örtüaltı sebze üretiminde 20 ilçede devam edilecek.

Her ürün grubu için ziraat mühendislerinin eğitimi (eğiticilerin eğitimi) teorik ve arazide uygulamalı olarak örtüaltı sebze üretiminde 5, bağlarda 4 ve meyve bahçelerinde 3 program halinde gerçekleştiriliyor. Eğitimler, farklı fenolojik ve biyolojik dönemler esas alınarak planlanmakta ve Araştırma Enstitülerinin ve Üniversitelerin konu uzmanları tarafından yürütülüyor.

Proje kapsamında 20-23 Haziran 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan açık alanda sebze üreticiliğinde eğiticilerin eğitimi ile eğiticilerin eğitimi programları tamamlanacak. Eğitime, Antalya, Aydın, İzmir, Manisa, Mersin illerinden Bakanlık ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve özel sektör temsilcisi ziraat mühendisleri ile proje il sorumluları katılacak.Teorik olarak işlenen konular eğitimin üçüncü günü Torbalı ilçesinde yapılacak uygulamalı eğitimler ve üretici görüşmeleri ile devam edecek.

Proje kapsamında projenin yürütüldüğü köylerde ÇİFTÇİ TARLA OKULLARI kurulurken, Çiftçi Tarla Okulu bahçede, tarlada açık alanda yapılan uygulamalı bir eğitim modeli olarak hayata geçirilmiş. Bu eğitimler, eğiticilerin eğitimi programlarına katılan ziraat mühendisleri tarafından gerçekleştirilirken, eğitimlerde aileler hedef alınıyor.

Her ürün grubu için gerçekleştirilen ilk eğitimin başlangıcında ve tüm eğitimlerin sonunda sınav yapılarak tüm sınavlarda başarılı olanlara entegre mücadele eğitici belgesi veriliyor.

Proje Kapanış Toplantısı kasım ayında, Ulusal Entegre Mücadele Konferansı olarak planlanıyor. Bu toplantıda proje faaliyetleri ile ilgili illerimizin yaptıkları çalışmalar yanında Türkiye'de yapılan diğer entegre mücadele çalışmaları konularında da sunumlar olacakken, ayrıca entegre mücadele aileleri yarışması finali de yapılacak.
Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52