banner50

banner52

03 Haziran 2020 Çarşamba

Gıdalardan koronavirüs bulaşır mı?

Ceviz üretiminde rekolte yüksek olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, ilkbahar ayında yaşanan don olayının ceviz üretimini etkilememesinden dolayı bu yıl rekoltenin yüksek olacağını söyledi.

banner46
10 Ekim 2011 Pazartesi 16:26
Ceviz üretiminde rekolte yüksek olacak
Gümüşhane'de pestil ve köme sektörünün önemli hammaddelerinden cevizin hasadına başlandı. Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın yaptığı açıklamada, yörede verime durmuş 25 bin civarında ceviz ağacı bulunduğunu, her ağaçtan ortalama 60 ile 90 kilogram ceviz elde edildiğini belirterek, ''İlimizde pestil ve köme sektörünün ihtiyacını karşılayabilecek miktarda ceviz üretimi yapılmakta'' dedi.

Sektörün ihtiyacını karşılamak istiyoruz

Yıllık ceviz üretiminin tamamının pestil ve köme sektörüne yansımadığını dile getiren Irkın, şöyle devam etti:

''Bunun en önemli sebebi, ilimizdeki ceviz üretiminin kapama bahçeler şeklinde olmayıp, dağınık ve genellikle tarla kenarlarındaki tek ağaçlardan oluşmasıdır. Müdürlük olarak sektörün ceviz ihtiyacını ilimizden karşılamasını istemekteyiz.

Bu çok daha iyi olacak. Ceviz üretimine katkı sağlamak için her yıl yapılan projeler dahilinde ceviz üretimini teşvik etmekteyiz. Daha çok ceviz üretimi için vatandaşlarımızdan daha çok ilgi bekliyoruz.''

Irkın, ilkbahardaki don olayının ceviz üretimini etkilememesinin sevincini yaşadıklarını vurgulayarak, ''Bu yıl ceviz üretiminde rekolte yüksek olacak. Mevcut 25 bin ceviz ağacının her birinden ortalama 70 kilogram ürün alınabilecek. Bu yılki rekoltenin bin 750 ton civarında olacağını bekliyoruz'' diye konuştu.

Kilosunu 15-25 lira arasında satışa sunuyoruz

Üreticilerden Ömer Demirel ise cevizin meyve veren en yüksek ağaçlardan olması nedeniyle toplanmasının zor olduğunu belirterek, ''Bu nedenle sırıkla silkelenen meyvedir ceviz. Yüksek dallarını silkelemek için de üzerine çıkmak gerekiyor. Zahmetli hasadı var'' dedi.

Cevizi, yeşil kabuğunun çatlamasıyla hasat etmeye başladıklarını anlatan Demirel, şunları kaydetti:

''En ideal hasat dallardan silkelemedir, ancak bu oldukça zor. Bu nedenle hasadı sırıkla cevizin dallarına vurarak yapıyoruz. Yere düşen meyveleri toplayıp, yeşil kabuğundan ayırıyoruz. Havalı bir yerde örtü üzerine sererek kurutuyoruz. Bu yılki üründen memnunuz. Kilosunu 15-25 lira arasında satışa sunuyoruz. Satışları her üretici bireysel olarak yapıyor.''

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20