Ceviz üretiminde rekolte yüksek olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, ilkbahar ayında yaşanan don olayının ceviz üretimini etkilememesinden dolayı bu yıl rekoltenin yüksek olacağını söyledi.

Ceviz üretiminde rekolte yüksek olacak
Gümüşhane'de pestil ve köme sektörünün önemli hammaddelerinden cevizin hasadına başlandı. Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın yaptığı açıklamada, yörede verime durmuş 25 bin civarında ceviz ağacı bulunduğunu, her ağaçtan ortalama 60 ile 90 kilogram ceviz elde edildiğini belirterek, ''İlimizde pestil ve köme sektörünün ihtiyacını karşılayabilecek miktarda ceviz üretimi yapılmakta'' dedi.

Sektörün ihtiyacını karşılamak istiyoruz

Yıllık ceviz üretiminin tamamının pestil ve köme sektörüne yansımadığını dile getiren Irkın, şöyle devam etti:

''Bunun en önemli sebebi, ilimizdeki ceviz üretiminin kapama bahçeler şeklinde olmayıp, dağınık ve genellikle tarla kenarlarındaki tek ağaçlardan oluşmasıdır. Müdürlük olarak sektörün ceviz ihtiyacını ilimizden karşılamasını istemekteyiz.

Bu çok daha iyi olacak. Ceviz üretimine katkı sağlamak için her yıl yapılan projeler dahilinde ceviz üretimini teşvik etmekteyiz. Daha çok ceviz üretimi için vatandaşlarımızdan daha çok ilgi bekliyoruz.''

Irkın, ilkbahardaki don olayının ceviz üretimini etkilememesinin sevincini yaşadıklarını vurgulayarak, ''Bu yıl ceviz üretiminde rekolte yüksek olacak. Mevcut 25 bin ceviz ağacının her birinden ortalama 70 kilogram ürün alınabilecek. Bu yılki rekoltenin bin 750 ton civarında olacağını bekliyoruz'' diye konuştu.

Kilosunu 15-25 lira arasında satışa sunuyoruz

Üreticilerden Ömer Demirel ise cevizin meyve veren en yüksek ağaçlardan olması nedeniyle toplanmasının zor olduğunu belirterek, ''Bu nedenle sırıkla silkelenen meyvedir ceviz. Yüksek dallarını silkelemek için de üzerine çıkmak gerekiyor. Zahmetli hasadı var'' dedi.

Cevizi, yeşil kabuğunun çatlamasıyla hasat etmeye başladıklarını anlatan Demirel, şunları kaydetti:

''En ideal hasat dallardan silkelemedir, ancak bu oldukça zor. Bu nedenle hasadı sırıkla cevizin dallarına vurarak yapıyoruz. Yere düşen meyveleri toplayıp, yeşil kabuğundan ayırıyoruz. Havalı bir yerde örtü üzerine sererek kurutuyoruz. Bu yılki üründen memnunuz. Kilosunu 15-25 lira arasında satışa sunuyoruz. Satışları her üretici bireysel olarak yapıyor.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52