Sabah akşam içiyoruz ama imajı yok!

Çin ve Hindistan'ın at koşturduğu çay pazarında artık Türkiye de iddialı. Hükümet Türk çayına destek verecek, çayda markalaşmaya gidilecek.

Sabah akşam içiyoruz ama imajı yok!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Rize'deki çay sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek, Çay Eylem Planı'nı oluşturdu. Plana göre, yaş çayın kalitesinin artırılması için çeşit ıslahı ile tescil yapılacak. Ekonomik ömrünü tamamlayan çaylıklar yenilenecek. Hastalıklara dayanıklı yeni çeşitler çoğaltılacak. Çay atıkları organik madde olarak değerlendirilecek. Bu amaçla organik gübre fabrikaları kurulacak. Çay kaçakçılığının önlenmesi için harekete geçilecek. Sınır bölgelerinde denetimler artırılacak. Kayıt dışı çaylık alanlar kayıt altına alınacak. Kuru çay ihracatı desteklenecek.

Tüketimde birinciyiz

Türkiye, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde en fazla çay ihracatını, Belçika, Hollanda ve KKTC'ye gerçekleştirdi. Bu dönemde Türkiye'nin çay ihracatı yüzde 32 arttı. Türkiye, kişi başı çay tüketiminde dünyada bir numara olurken, hektar başına elde edilen 2 bin 618 kiloluk ürünle de yine birinci sırada yer aldı.

Deniz Çiçek - Akşam

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52