Kentin tarımsal üretim potansiyelinde önemli yere sahip olan armudun marka değerini korumak, ihracattaki payını artırmak ve tüketicilere daha güvenilir ve kaliteli ürün sunmak amacıyla bu yılı ihracatta "Armut Yılı" ilan eden Valilik, yayınladığı genelgeyle de, 'amitraz etken maddeli bitki koruma ürünleri'nin AB müktesebatı uyarınca satışını ve kullanımını yasakladı.
Geçtiğimiz yıllarda üreticinin kısa vadeli kar elde etme amacıyla siyah incirde erken olgunlaştırıcı 'ethephon maddesi' kullanması, ürünün ihracat pazarlarında rahatça yer bulmasını zorlaştırıyordu. Bursa Valisi Şahabettin Harput'un, kanunlardaki cezalarla birlikle incirin olgunlaşma döneminde ethephon kullanılmasını yasaklayan genelge yayınlaması; ihracat kayıplarının önüne geçilmesi adına önemli bir girişim oldu.
Valilik, 'Bursa siyahı inciri'nde erken olgunlaştırıcı ilaç kullanımının azaltılması girişimlerinin sonuç vermesinin ardından aynı uygulamayı Armut Yılı ilan ettiği 2011'de de gerçekleştirecek. Öncelikli olarak AB pazarına yönelik armut ihracatındaki imajı yükseltmek ve 2011 yılını armutta yüksek miktarda üretim ve ihracatla birleştirmek amacıyla yola çıkan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ile Valilik, ihracata ve iç tüketime uygun şartları sağlayan armut üretilmesi için işbirliği yapacak.
Konuyla ilgili düzenlenen kamuoyunu bilgilendirici toplantıların ardından Bursa Valisi Şahabettin Harput da geçtiğimiz yılki uygulamayı tekrarlayarak armutta amitraz kullanılmamasıyla ilgili bir genelde yayınladı. Vali Harput, Bursa'nın Türkiye'deki armut üretiminin yüzde 25'ne, 60 bin dekarlık üretim alanına ve 109 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, üretilen ürünün yüzde 15'inin ihraç edildiğini, geriye kalan yüzde 85'inin ise iç piyasaya arz edildiğini söyledi. Armut ihracatında geçmiş yıllarda ilaç kalıntısı yönüyle 2007 yılında 8, 2008 yılında 25, 2009 yılında 12 adet geri bildirim alındığını hatırlatan Harput, 2010 yılında ise geri bildirim alınmadığını ve hiçbir iade yaşanmadığını kaydetti. Harput, bunda üreticilerin gösterdiği hassasiyetin büyük rolü olduğunun altını çizerek, 2008-2009 yıllarında alınan bildirim sayılarının yüksek olmasında Avrupa Birliği'nin MRL değerlerini hasat sonrasında 10 kat geriye çekmesinin etkili olduğunu dile getirdi.
Kanunu ihlal edenlere 10 bin TL ceza
Genelgede son yıllarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yapılan mevzuat düzenlemeleri, çiftçi eğitim ve yayım çalışmaları, kayıt altına alınan bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışı ve halkın tüketim bilincinin artması gibi nedenlerle gerek ihracatta gerek iç piyasada yapılan denetimlerde alınan numune analizlerinde risk oluşturacak düzeyde MRL limitlerinin üzerinde kalıntı çıkmadığını belirten Harput, "Valilikçe, yapılan olumlu çalışmalara ek olarak, ihracatta ülkemizin prestijini arttırmak, insanımıza güvenilir gıda sunmak, bununla birlikte üreticimizin ve tüm sektör paydaşlarının gelir düzeyini arttırmak amacıyla bir genelge yayınlanması gerekli ve yararlı görüldü" diye konuştu.
Hakan Oğuz - Kobiden
Bursa armudu genelgeyle korunacak
Geçen yıl 'Bursa siyahı inciri'nde erken olgunlaştırıcı ilaç kullanımının sınırlanmasıyla ilgili girişimlerin sonuç vermesinin ardından Bursa'nın yaş meyve sebze ihracatındaki bir diğer hayati ürünü olan armutta da aynı uygulamaya gidiliyor.
YORUM EKLE
1
Kırmızı etçiler Ramazan öncesi umutlu
2
Çay ve kahve mucizesi!
3
Domino's Pizza 5 yılda 7 bin kişi alacak
4
Türkiye'nin fındık rekoltesi 452 bin ton
5
Artan et fiyatları yemek sanayicileri vurdu
6
Söktaş Moova ile peynir ve süt işine girdi
7
Yılda kaç adet yumurta yiyoruz?
8
Ar Grup'tan sanayiye yeni 'tat'
9
Beren Saat adı için tescil savaşı veriyor!
10
Compass, Sofranın tümüne kuruldu!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:05
GÜNEŞ
06:33
ÖĞLE
13:06
İKİNDİ
16:40
AKŞAM
19:29
YATSI
20:51