Söktaş Moova ile peynir ve süt işine girdi

Söktaş Grubu 2005 yılında girdiği hayvancılık sekötüründe 115 milyon liralık yatırımla peynir üretimi de yapacak.

Söktaş Moova ile peynir ve süt işine girdi
Söktaş Grubu, 10 yıl önce ilk hazırlık çalışmalarına başladıkları ve çiğ süt üretimiyle devam ettikleri gıda alanında toplam 115 milyon liralık yatırımla "Moova" markasıyla süt ve peynir işine girdi.

Aydın'da 2005 yılında Efeler Çiftliğini kuran, 2008 yılında da Avustralya'dan ithal edilen hayvanlarla çiğ süt üretimine başlayan Söktaş Grubunun hayata geçirdiği Moova marka süt ve peynir ürünleri 15 Eylül'den itibaren raflarda yer alacak.

Söktaş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muharrem Kayhan, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Aydın'ın Germencik ilçesinde bin 500 dönüm arazi üzerine kurulu Efeler Çiftliğinde 2 bin 850'si sağmal olmak üzere 5 bin 440 baş hayvan bulunduğunu, AB standartlarında günlük 70 ton çiğ süt ürettiklerini belirtti.

Muharrem Kayhan, şimdi de kendi üretim tesislerini kurarak ellerinde bulunan kaynağı kendi ürünlerine yönlendirecekleri yeni bir aşamaya geldiklerini söyledi. Kayhan, "Tarım ve hayvancılık bizim genlerimizde var. Ailemiz bir asrı aşkın süredir aslında tarımın içinde. Yoksa sadece batıyı gözlemeye kalksak herhalde inşaat yapardık. Hem Moova'nın hem Söktaş'ın kendi vizyonu içinde yöreye karşı sadakati var." şeklinde konuştu.

Moova Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Kayhan da Söktaş'ın fabrikasında binin üzerinde çalışanın bulunduğunu ve dünyada 50'yi aşkın ülkeye ihracat yaptığını, Hindistan'da da yatırıma geçen ve global vizyonunu genişleten bir kuruluş haline geldiğini ifade etti.

Efeler Çiftliğini oluşturduktan sonra ürettikleri sütü Türkiye'nin en büyük üreticilerine sattıkları 3 yıllık bir deneyim yaşadıklarını vurgulayan Hilmi Kayhan, "Artık kendi sütümüzü, kendi süt ve peynir ürünlerimiz için kullanacağımız bir dönemdeyiz. Süt ve süt ürünleri sektöründe Moova markasıyla premium ürünlerle yer alacağız" dedi.

Cheese masterlar üretim sürecinde

Moova Üst Yöneticisi (CEO) Olcay Sunucu ise Moova ile Türkiye'de gıda sektöründe yeni bir anlayış oluşturacaklarına inandıklarını, Moova marka süt ve peynir ürünlerinin 15 Eylül'den itibaren tüm tüketicilerle buluşacağını belirtti.

Sunucu, süt ile birlikte 16 farklı çeşit Moova peynirin raflarda yerini alacağını, klasik peynir türlerinin yanı sıra edam, Gouda, Cheddar, Mozarella gibi premium ürünleri de üreteceklerini, Söke Ovası'nda bu anlamda uluslararası üretim hattı kurduklarını belirtti. Sunucu, Gouda ve Edam peynirleri için Hollanda'dan, Mozarella peyniri için İtalya'dan 20 seneyi aşkın süredir alanında uzman "cheese master"lar getirdiklerini bildirdi.

Sunucu, çiftlik yatırımının halka açık olan Söktaş'ın bilançosunda yer aldığını belirterek, "Çiftlik aktifleri 75 milyon lira düzeyinde. Moova markasıyla ilgili yatırımımız ise 35 milyon lira seviyesinde. Araziyle birlikte toplamda 115 milyon liralık bir yatırım söz konusu" dedi.

2015'de ilk 2 markadan biri olacak

Sunucu, hedeflerine ilişkin bir soruyu, "2015 sonuna kadar yaptığımız bir plan var. Biz 2015 yılının sonuna geldiğimizde bulunduğumuz kategorilerde ilk iki markadan biri olmayı hedefliyoruz. İlk iki markadan biri olurken premium kategorisi oluşturma hedefiyle de yola çıktık. Bugün bu alanda bizimle bu standartlarda yapan başka bir rakip olduğunu düşünmüyoruz. Biz iki taneden biri olacağız, ama kategori de büyüyecek. Yanımızda kimin olacağını bilmiyoruz" şeklinde yanıtladı.

Türkiye'de süt ve peynirde toplamda 2 milyar dolarlık pazardan bahsedildiğini, paketli tarafının 1,1 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Sunucu, sütün yüzde 50'sinin paketli olduğunu, paketli sütte de 600 milyon dolarlık bir piyasa bulunduğunu söyledi.

Moova markasının üretimi başladığında tesislerde günde 80-85 ton çiğ süt işleyeceklerini, bunun yarısının süt, yarısının peynir için işleneceğini belirten Sunucu, tüm modern perakende kanalının içinde yer alacakları gibi geleneksel perakende içinde de olacaklarını, ürettikleri süt ve peynirde hiçbir katkı maddesi bulunmayacağını vurguladı.

Dünya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52