Artan et fiyatları yemek sanayicileri vurdu

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, artan et fiyatlarının, zaten ''zor ve sıkıntıda olan'' sektörü sıkıntıya soktuğunu belirtti.

Artan et fiyatları yemek sanayicileri vurdu
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, artan et fiyatlarının, zaten ''zor ve sıkıntıda olan'' sektörü sıkıntıya soktuğunu belirterek, ''Arzumuz, yerli üretimin elbette ki desteklenip geliştirilmesi ve üretimin, iç tüketimi karşılayabilecek seviyeye bir an evvel ulaşmasıdır'' görüşünü bildirdi.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, 1990 öncesi ihmal edilen tarım ve hayvancılık alanının, 1990'lı yıllarda et ithalatına yol açtığını belirtti.

Açığın kapatılması için bu dönemde kesik et ithalatı yapıldığını ve yanlış yapılan kesik et ithalatının, Türkiye'de hayvancılığa zarar verdiğini ifade eden Çelik, bunun, 2010'daki et krizini hazırlayan ve et ithalatının yeniden yapılma nedenleri arasında bulunduğunu kaydetti.

2010 öncesi mera yasağı, süt tozu ithalatı, süt taban fiyatının düşük olması ve artan yem fiyatlarının, Türkiye'de hayvancılığını ve üreticileri, tüketimi karşılayacak kadar üretim yapamaz noktaya getirdiğini savunan Çelik, ''60. Hükümet de 2010'da 35-40 liralara yaklaşan et fiyatlarındaki artışı durdurmak için canlı ve karkas et ithalatına mecbur kalmıştır.

Bu amaçla gümrük vergilerini zorunlu olarak sıfırlamıştır. Bu da artan fiyatların normal seviyelere inmesini sağlamıştır. Ancak 2011 Temmuz ayına geldiğimizde hükümet haklı olarak yerli üretimi desteklemek için gümrük vergilerini yüzde 75 mertebesine kademeli olarak çıkarmıştır.

Bu ise, fiyatların tekrar yükselmesine yol açmıştır, çünkü üretim hala arzulanan noktaya gelememiştir'' ifadesini kullandı.

Çelik, yemek sanayicileri olarak, etteki fiyat istikrarının devam edeceğini düşünerek 1-2-3 yıllık sözleşme imzaladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Artan et fiyatları zaten zor ve sıkıntıda olan sektörümüzü daha da sıkıntıya sokmuştur. İYSAD olarak arzumuz, yerli üretimin elbette ki desteklenip geliştirilmesi ve üretimin, iç tüketimi karşılayabilecek seviyeye bir an evvel ulaşmasıdır.

Fiyatların dengeye kavuşması ve arzın talebi karşılayabilmesi için gümrük vergilerinin tekrar aşağıya çekilmesi, özellikle damızlık hayvan ithalatına önem verilerek bu geçiş döneminde hayvan sayısının artırılması, diğer yandan da Doğu ve Güneydoğu'daki mera yasaklarının kaldırılması, süt taban fiyatlarının artırılması, süt tozu ithalatının yasaklanması, yem fiyatlarındaki artışın engellenmesi, mazot ve diğer girdilerin üretici lehine geriye çekilmesi gibi tedbirlerin acilen alınarak çok zor olan hayvan yetiştiriciliğinin sürdürülebilir olması için çeşitli teşviklerle desteklenmesi ve piyasanın gerçek anlamda dengeye kavuşmasıyla birlikte ithalatın durdurulması gerekmektedir.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52