Bu bağda bin 360 çeşit üzüm yetişiyor

Tekirdağ'da oluşturulan Milli Koleksiyon Bağı'nda Türkiye'nin her yöresinden bin 360 üzüm çeşidi bulunuyor.

Bu bağda bin 360 çeşit üzüm yetişiyor
Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Tanımlanması ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar Projesi" kapsamında oluşturulan Milli Koleksiyon Bağı'nda Türkiye'nin her yöresinden bin 360 üzüm çeşidi bulunuyor.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Islah Genetik Bölüm Başkanı Tamer Uysal, Türkiye'de bağcılığın eski ve köklü bir geçmişe sahip olması nedeniyle üzüm çeşidi yönünden zengin olduğunu belirterek “Bağcılık Araştırma İstasyonu olarak” 1965 yılından bu yana "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Tanımlanması ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar" Projesini yürüttüklerini ifade etti. Uysal; "Ülkemizin yerel asma genetik kaynaklarının toplanması, muhafaza edilmesi ve üzerinde tanımlama çalışmaları yapma konusunda çalışıyoruz. Bu çalışmalar 1960'lı yıllarda başlamıştır. Şu ana kadar bin 360 civarında üzüm çeşidi toplanmış durumdadır. Proje kapsamında mevcut yörelerinde kaybolma riskleri olan asma çeşitleri muhafaza ediliyor. Bu şekilde asma çeşitlerimizin genetik kaynağını korumuş oluyoruz" diye konuştu.

Uysal, istasyondaki çeşitlerin, özellikleri yönünden tarandığını ve yeni çeşitler için ıslah çalışmalarına kaynak olduğunu kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52