Fıstık fiyatıyla ilgili huzursuzluk sürüyor

Antep fıstığının fiyatındaki artış, başta baklavacılar olmak üzere fıstıkla üretim yapan firmaları zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Fıstık fiyatıyla ilgili huzursuzluk sürüyor
Antep fıstığının fiyatındaki yüksek artış, bu ürünle üretim yapan firmaları sıkıntıya soktu. En çok da milli tatlı baklava, fiyat artışından etkilendi. Baklava üreticileri, antepfıstığı ile ilgili belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiği görüşünde. Üreticiler, fiyatların makul seviyeye çekilmesi yönündeki çağrısını yineledi.

Konu hakkında konuşan Gaziantepli baklava üreticisi Hacı Çiftçi, "Son dönemde fıstık fiyatlarının artışı, biz baklava üreticilerini mağdur etti. Biz sadece Gaziantep'e değil, Türkiye'nin bütün illerine baklava sevk ediyoruz. Fiyatlar bu şekilde giderse üretimde düşüş olur. Bizim yetkililerden ricamız, fiyatların makul seviyeye çekilmesi. Yoksa fıstıkçılar, lokumcular büyük sıkıntı içerisinde. Belli bir sistemin oturtulmasını istiyoruz." diye konuştu.

Bir başka baklava üreticisi Levent Aktaş da fıstığın endüstriyel ürün sıfatına girdiğini kaydederek, "Ürünün maliyet fiyatı, ortalama olarak geçen sene ile bu sene arasında iki katına yükseldi. Bundan dolayı maliyetlerimiz yükseldi. Bunu fiyatlarımıza yansıtmadık. Şu anda sektör fıstıktan dolayı çok sıkıntılı. Bu sadece baklavacılar için değil, fıstıkla üretim yapan bütün sektörler için geçerli. Buna bir çözüm arayışındayız. Artık yetkililer de buna el atarsa daha da memnun olacağız. Bir yıllık ya da 6 aylık ithalat gibi, benim aklımdan geçen bu şekilde, ama tabi bunun yanı sıra fıstığı geliştirmek için daha fazla fıstık ekmek gerektiğine inanıyorum. Buna da devletimiz el atıp çiftçinin yanında olursa, gelecek senelerde daha da güzel olur." şeklinde konuştu.

Baklava ustası Muhammed Gürünlü de müşterilerin fiyatları yüksek bulduğunu, bunun sebebinin de fıstık fiyatlarındaki artış olduğunu vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52