"Gedelek turşusu"nun ünü Türkiye sınırlarını aştı

Bursa’nın Gedelek köyünde 20 ana çeşitte üretilen turşuların ünü, Türkiye sınırlarını aştı. Emsalsiz lezzet, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek köyünde üretilen ve ünü ülke sınırlarını aşan turşu, fast-food zincirlerinin menülerinde de kendisine yer buldu. Yılda yaklaşık 45 bin ton turşu üretimiyle bin 500 kişiye istihdam sağlanan köyden, Avrupa'dan Türk cumhuriyetlerine kadar birçok ülkeye ihracat yapılıyor.

Gedelek Köyü Muhtarı Osman Trak, "Gedelek turşusu"nun kalitesi ve lezzetinin, köyün kireçli suyunun turşuya tabii bir sertlik vermesinden kaynaklandığını, diğer bölgelerdeki imalathanelerde ise bu sertliğin suni yollarla sağlandığını söyledi.

Köyde turşu imalatının geçmişinin çok eskilere dayandığını hatırlatan Trak, şöyle devam etti:
"Turşu imalatı Gedelek'te aslında 1949-1950 yıllarında başladı ama ondan evvel turşuluk sebzeyi üretiyorduk. 1929 yılında Gemlik'te Rumlar oturuyordu, Girit'te de Türkler. Girit'teki Türklerle Gemlik'teki Rumları mübadele ettiler. O arada Prevezeli Rıfat Minare, Gemlik'e gelirken turşu tezgahıyla geliyor ve eline salatalık tohumunu alarak köyleri geziyor; 'Nerede yetiştirilebilir?' diye. Gedelek'teki su kaynağını görünce 'Bu köy ideal bir köy' diyor ve turşuluk sebze yetiştirmek için köylüleri özendiriyor. Salatalık ekenlere avans dağıtıyor. İlk salatalığı yetiştirip götürenlere bahşiş veriyor. Teşvik ediyor köylüyü ve bu şekilde köylü ekime başlıyor."

Trak, turşu üretimi için 1970'li yıllarda ruhsat, 1980'li yıllarda resmi izin gerektiği bilgisini vererek, şimdi ise üretim izni olmayanın üretim yapamayacağını kaydetti.

Köyde imalathane sayısının 48'e ulaştığını belirten Trak, bunların bazılarında üretilen turşuların Bursa ve İstanbul'daki şubelerinde satıldığını, kimilerinin de ihracat yapacak kadar işlerini geliştirdiğini söyledi.

Gedelek'ten önemli ölçüde ihracat yapıldığını dile getiren Trak, "Uluslararası fast-food zincirlerine turşu tedarik ediyoruz. İhracat, Türk cumhuriyetlerine, Avrupa'ya, buralara gidiyor. Mesela bizim Berrak turşusu, McDonald's'ın üç numara salatalığını veriyor. Tabii bu her yere gidiyor, dünyaya gidiyor. McDonald's'ın olduğu her yere gidiyor. Bunun yanında direkt ihracat yapmayıp da kendi ürettiği malı ihracatçıya veren imalathaneler de var. Bu şekilde de ihracat yapılıyor" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52