‘Telli terbiye’ üzümde verimi artırdı

Gaziantep'te bağcılığı geliştirmek amacıyla telli terbiye sistemiyle oluşturulan örnek bahçeler, üretimde hem verim hem de kalite artışı sağladı.

‘Telli terbiye’ üzümde verimi artırdı
Gaziantep'in tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olan üzüm, modern üretim tekniklerinin kullanılmasıyla üreticisine daha fazla kazandırmaya başladı. Bağcılıkta, başta İslahiye bölgesi olmak üzere önemli bir merkez olan Gaziantep'te, telli terbiye sistemi ile oluşturulan örnek bahçeler, üretimde hem verim, hem de kalite artışı sağladı.
Bölgede bağcılığı daha da geliştirmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen, "Bakarsan Bağ Olur" projesi kapsamında 10 değişik bölgede örnek bahçeler kurmak için başlatılan çalışmalar ise devam ediyor.
Yapılan çalışmalar kapsamında, Şehitkamil ilçesine bağlı Kumruhamurkesen köyünde 1, Şahinbey ilçesine bağlı Mülk köyünde 5, Yaylacık köyünde 1, Durantaş köyünde 3 olmak üzere 10 çiftçiye toplam 77 dekarlık alanda örnek bahçeler oluşturuluyor.
Bedeli 255 bin lira olan "Bakarsan Bağ Olur" projesi kapsamında 15 Temmuz 2011 tarihinde başlayan çalışmalar, bu yıl 15 Temmuz'da tamamlanacak ve oluşturulacak bahçeler, bölge çiftçileri için örnek teşkil edecek.
Bahçelerde, yöreye özgü "Hönüsü" ile "Horoz Karası" cinsi üzümlerin modern yöntemlerle yetiştirilmesi ve bu cins üzümlerin üretiminde hem verim, hem de kalitenin arttırılması hedefleniyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yüzde 70 oranında destek verilen projenin yürütülmesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Sedat Gökoğlu Proje Koordinatörü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Cemalettin Alparslan Proje Yürütücüsü olarak görev yapıyor.
"Bağ alanları 23 bin hektara çıktı"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü İbrahim Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağcılığı geliştirmek için yapılan çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini, 2002 yılında 20 bin hektarlık alanda bağcılık yapılırken, bu rakamın 2011 yılında 23 bin hektara çıktığını söyledi.
Gaziantep'te, 20 yıl önce 30 bin hektarlık alanda bağcılık yapıldığına işaret eden Yılmaz, üzümden beklediği geliri elde edemeyen üreticilerin başka üretim alanlarına yönelmesi sonucunda bağ alanlarının azalmaya başladığını, bunu önlemek için başlayan çalışmalar sonucunda ise üretim alanlarının 2002 yılından itibaren artmaya başladığını ve bu artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini dile getirdi.
Antep fıstığının yanı sıra zeytin ve üzüm üretiminde de önemli bir merkez olan Gaziantep için bağcılığın çok önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bakarsan Bağ Olur" projesi kapsamında oluşturulacak bahçelerde modern üretim teknikleri kullanıldığını, Amerikan aşılı asma fidanlarının dikiminin yapıldığını ve tarım zararlılarına karşı çok dayanıklı olan bu bahçelerin, bölge çiftçilerine de örnek olacağını ifade etti.
Yılmaz, 2004-2010 yılları arasında, bölgede bağcılığın geliştirilmesi için İl Özel İdaresi tarafından desteklenen yüksek telli terbiye sistemi ile Oğuzeli, Şehitkamil, Araban, Şahinbey, Karkamış, Nizip, İslahiye ve Yavuzeli ilçelerine bağlı Yeşildere, Bedirkent, Killik, Yeşilköy, Deredüzü, Ayyıldız, Balaban, Erenyolu, Dutlu, Altınüzüm, Ballık, Karacurun, Taşlıca, Ziyaret, Yolveren ve Çimenli köylerinde de toplam 138,2 dekarlık alanda örnek bahçeler oluşturulduğunu kaydetti.
İbrahim Yılmaz, bağcılıkta üretimde verim ve kalite artışının sağlanması için yapılan çalışmalar devam ederken, özellikle bir sanayi merkezi konumunda bulunan Gaziantep'te, üzüme dayalı sanayinin kurulması ve geliştirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.
Yılmaz, üzümden daha fazla gelir elde etmeye başlayan çiftçilerin, önümüzdeki yıllarda, daha fazla üretmek için yeni bağ alanları oluşturacağına inandığını, bu konuda gereken desteğin de verileceğini sözlerine ekledi.
Dünya

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Gaziantep, Üzüm Bağı, Telli Terbiye, İbrahim Yılmaz, GAP, Horoz Karası

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52