700 bin ton patates depolarda mı saklanıyor?

Üretimdeki azalma nedeniyle fiyatı aşırı şekilde yükselen ve üreticisine iki dönemdir altın dönemini yaşatan patatesle ilgili iddialar bitmiyor.

700 bin ton patates depolarda mı saklanıyor?

Üretimdeki azalma nedeniyle fiyatı aşırı şekilde yükselen ve üreticisine iki dönemdir altın dönemini yaşatan patatesle ilgili yapılan spekülasyon söylentilerinin gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü.

Ödemiş’te patates üretimi ve patates üretim danışmanlığı yapan ziraat mühendisi Özkan Akgün, “700 bin ton patatesin depolarda bekletilmesi gerçekçi değil. Zira patates üretimi ve ticaretindeki kişi ve kurumlar, bir önceki yıldan o kadar ağır yaralılar ki, ne stok yapabilecek ne de spekülasyon yapabilecek güçleri var. İşin aslı, gücü tükenen üreticinin, özellikle de küçük ve orta ölçekli çiftçilerin patateste üretememesidir. 2013 yılında üretilen patates iç tüketim yarısını bile karşılamıyor ki” dedi.

“FİYATLARIN YÜKSELMESİNİN NEDENİ ÜRETİMİN AZALMASIDIR”
Tüm Türkiye’de 2012 yılının patates üreticisi açısından felaket gibi geçtiğini anlatan Akgün, şunları söyledi: "2012 yılında sütten ağzı yanan üretici yoğurdu üfleyerek yedi. Zarar eden üretici patatesten uzak kaldı, özellikle üretim maliyeti düşük olan yazlık ve kışlık hububatgillere yöneldi. Tüm Türkiye’de 2012 yılında 6 milyon ton patates üretilmiş. Türkiye'nin yıllık tüketimi 3 milyon ton civarında. 2012 yılında elde kalan patates ihraç da edilemedi. Maliyetlerini bile karşılayamayan üretici büyük zarar yaşadı. Bu yıl muzdan değerli olan patates, 2012 üretim sezonunda on binlerce tonu söküm maliyetini bile karşılamadığı için toprakta çürümeye bırakılmıştı. Bu nedenle tüm Türkiye’de üreticiler patatesten uzak kaldılar. 2013 yılında sadece 1,5 milyon ton patates üretilince fiyatlar bir anda yükseldi. İç tüketim 3 milyon patatesin, mevcut üretimi zaten yetmeyecekken, üstüne dış satımla fiyatlar uçtu. Fiyatların yükselmesinin gerçek nedeni patatesin depolarda bekletilmesi değil üretimin azalmasıdır. Zaten üretim rakamlarına bakıldığında bu iddiaların çok da gerçeği yansıtmayacağı anlaşılacaktır. 2012 yılında tarlada çürüyen patateslerle kaderine terk edilen üreticinin, planlı üretime yönlendirilmesi gerekiyordu. Hatta 2012 sonunda 'patates konseyi' çalışmaları dillendirilmişti, ama geçici dış pazarlarla kriz aşılır gibi olunca, tüm planlamalardan vazgeçildi. Patatesteki bu inişli-çıkışlı grafiğin sebebi tamamen plansızlıktır. Spekülasyon gibi iddialar yerine bilimsel alt yapılı, uzun vadeli, kalıcı ve üretim merkezli çözümler geliştirilmelidir. İnsan beslenmesinin vazgeçilmesi ve stratejik tarım ürünü olan patates, özellikle küçük üreticilere yönelik düzenleme ve desteklemelerle acilen planlanmalıdır"
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 15:13

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52