Bakan Eker'den denetim çıkışı!

Fasulye, patates ve pirinçte yaşanan tartışmaları "kurt dumanlı havayı sever" sözüyle cevaplayan Bakan Eker, gıda mühendisleri için ne dedi?

Bakan Eker'den denetim çıkışı!
GIDAVİTRİNİ - ​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Bursa programı kapsamında  kırmızı et, kuru fasulye ve patates fiyatlarına zam iddiasının gerçek olmadığını, sözü edilen fiyatların, ortalama fiyatları yansıtmadığını belirterek üretim azlığı ve piyasada mal sıkıntısı olmadığını vurguladı

Bakan Eker, Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Ete, kuru fasulyeye ve patatese gelen zamlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Bakan Eker, "Kurt, puslu havayı sever" atasözünü hatırlatarak o fiyatlar gerçek olmadığını ve ortalama fiyatları yansıtmadığını söyledi. Fasulye, patates ve pirinçte, üretim azlığı ve piyasada mal sıkıntısının söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Eker, şöyle devam etti: "İhtiyacın çok çok üzerinde piyasada yeterince ürün var. Ticaret de rahat bir şekilde yapılıyor. Onun için bu, tamamen uydurma. Yani böyle alıyor bir ürünü, diyelim ki binde 2'sini temsil eden kuru fasulye. Türkiye 195 bin ton üretiyor, bunun içinde İspir fasulyesinin payı binde 2'dir. Şimdi bir marketteki İspir fasulyesinin fiyatını çıkarıyor. Diyor ki 'Bak fasulye fiyatı şuraya geldi.' Bu, gerçeği yansıtmıyor. Yani yüzde 98 çeşidin fiyatı başka. Patateste de benzer şeyler var. Ürün var, problem yok. Ette de aynı şekilde. Artış da yok. Fiyat artışı da gerçek değil. 50 kuruş toptan bir şey olmuş. Üreticiler falan da açıkladı zaten. Birileri ithalat yapılmasını istiyor. Dertleri; fırsattan istifade."

Türkiye'de son günlerde etkili olan kuraklığa da değinen Bakan Eker, şu ana kadar görülen kar ve yağmurun, tarımsal faaliyetler için yeterli olmadığını anlattı. Tarımsal kuraklıktan endişe ettiklerine dikkati çeken Bakan Eker, "İnşallah önümüzdeki haftalarda yağış olur ve o zaman tarımsal olarak bundan etkilenmeyiz. Peki kuraklık olursa ne olur? Onunla ilgili bir kuraklık eylem planımız var. 2007'de kuraklık problemi yaşandığında dünyanın iki yerinde bulunan kuraklık test merkezinin 3'üncüsünü Türkiye'de kurduk; Konya'da. Orada birtakım araştırmalar yapılıyor, birtakım çeşitler geliştiriliyor. İnşallah eylem planına ihtiyaç duymayız" ifadesini kullandı.

GIDA MÜHENDİSLERİ SORULDU
Bir gazetecinin "Gıda Mühendisleri Odasının, gıda denetimlerinin yeterli olmadığıyla ilgili bir iddiası var. Yeni yönetmelik değişikliklerinin de bunun önünü açtığını iddia ediyorlar. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Eker, herkesin iddiada bulunabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Devraldığımızda Türkiye'de 35-36 bin civarında yıllık gıda denetimi yapılıyordu. Şu anda bir yılda 500 bin denetim yapılıyor. Bu sayıyı mukayese ederseniz zaten denetimin yeterli mi, yetersiz mi olduğunu anlarsınız. İkincisi; etkin denetimin yeni projelerini, araçlarını geliştirdik. Vatandaşlarımız da artık buna katkı sağlıyor. 'Alo 174 Gıda Hattı' başta olmak üzere birçok yeni proje hayata geçti. Hatta verdiğimiz idari cezaların, adli cezaların dışında ilave olarak 2010'da kanun değiştirdik. Artık taklit ve tağşiş yapan, halk sağlığıyla oynayan gıda firmalarını yakaladığımızda cezanın yanında bir de onları teşhir ediyoruz, deşifre ediyoruz. Diyoruz ki 'Ey vatandaş, bu firmanın şu ürününün şu parti numarasında tağşiş tespit ettik.' 'Hepsi kırmızı et dedi içinden tavuk eti çıktı', 'Gıda takviyesinin içinden ilaç çıktı', 'Peynirin içinden şu çıktı' gibi bunları da halkla paylaşıyoruz. En son birkaç hafta önce 50 küsur ürünle ilgili açıklama da yaptık."

Gıda denetimi konusunda hiçbir dönemde olmadığı kadar hassas davrandıklarını söyleyen Bakan  Eker, yeni yöntem ve araçlarla kontrolleri sıklaştırdıklarını belirtti. Vatandaşların, bilinç düzeyiyle kendilerine katkı sağlamasını temin edecek yol ve yöntemleri de uygulamaya koyduklarına değinen Bakan Eker, "Sadece piyasada numune alıp gıda denetimini yapan 5 bin civarında personelimiz var ama bu 5 bin kişiden ibaret değil. Geride laboratuvarlarda, diğer birimlerde çalışanlarla toplam 30 bin kişi bu işte çalışıyor. Gıda mühendisi kardeşlerimiz tabii 'Biz de işe girelim' istiyorlar. Onu da saygıyla karşılıyorum. Keşke imkanımız olsa onları alsak. Tabii herkesi Bakanlıkta işe almaya maalesef imkanımız yok. Ne yapacağız? Sanayi gelişiyor. Sanayide de onların istihdamını temin edecek altyapı çalışmaları yapıyoruz, teşvik mekanizmaları götürüyoruz" diye konuştu.

Bakan Eker, Bursa'nın, adı özel lezzetlerle anılan, bunlarla özdeşleşen, Türkiye'nin en zengin kentlerinden biri olduğunu,  Bursa adıyla anılan kebap, meyve, sebze gibi gıdalar bulunduğunu ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2014, 14:29

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52