Finike portakalına etiketli koruma

Meyve yapısı, tadı ve aromasıyla kendine özgü niteliklere sahip Finike portakalının taklit ürünlerden ayrılması için "etiket" uygulamasına geçildi.

Finike portakalına etiketli koruma

Sadece Antalya'nın Finike ilçesinde yetişen, meyve yapısı ve aromasıyla farklı özelliklere sahip Finike portakalının taklitlerinden ayrılması için Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliğince alınan Coğrafi İşaret Tescil Belgesinin ardından ürünler, "Tescilli Finike Portakalı" etiketiyle satışa sunuluyor.

Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül, Finike portakalı başta olmak üzere tüm yöresel ürünlere coğrafi işaret alarak rekabet gücü kazandırmak için 2005 yılında birliği kurduklarını anlattı.

Çalışmalar kapsamında 2008 yılında Finike portakalına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldıklarını bildiren Bülbül, ayrıca toptancı halleri, marketler ve paketleme tesisleriyle ortak hareket ederek "etiket" uygulamasına geçtiklerini kaydetti.

"Etikete dikkat edin"
Portakalların üzerine yapıştırılan etikette, "Tescilli Finike Portakalı" ifadesinin yer aldığına dikkati çeken Bülbül, bu sayede piyasada Finike ilçesinde üretilmiş gibi satılmak istenen portakalın da önüne geçmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Gerçek Finike portakalı tüketmek isteyenleri alışveriş yaptıkları market, manav ve perakendecilerde etikete dikkat etmeye çağıran Bülbül, şöyle konuştu:
"Pazarda satılan gerçek Finike portakalı, markalıdır. Tüketicilerimiz, portakal satın alırken birliğimizin logosunu ve markasını aramalıdır. Böylece korsan veya sahte olarak nitelendirdiğimiz, Finike'de yetişmeyen ürünler yerine gerçek meyve yapısı, tadı ve aromasıyla farklı Finike portakalını tüketebilirler."

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 13:57

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52