Kültür balığı üreticileri dertli

Kültür Balığı üretimi yapan üreticiler devletten destek beklediklerini belirterek özellikle balık yemi konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor.

Kültür balığı üreticileri dertli

Karadeniz sularında Kültür Balığı üretimi yapan üreticiler devletten destek beklediklerini belirterek özellikle balık yemi konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor.

Balık üretimi maliyetinin artmasıyla birlikte kültür balıkçılığının giderek azaldığını belirten Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Salim Bayraktar, devletin üretim yapan firmalara destek çıkması gerektiğini söyledi.Bayraktar, Karadeniz'deki firmaların ihracat yapabilecek kapasiteleri olmadığını belirterek balığın iç piyasalarda tüketildiğini söyledi.

Dere balığının yavaş yavaş azaldığını belirten Bayraktar, Ege ve Akdeniz’de kurulan kültür balığı çiftliklerini aynısını Trabzon’da yapmak için büyük sermaye gerektiğini kaydetti.Kışın işlerinin daha yoğun olduğunu belirten Bayraktar, “Kültür Balığının maliyeti artınca buna paralel olarak azalıyor.Yani maliyet yüksek, fiyatlar düşük. Somon 7 TL’den, Alabalık ise 5 TL’den satışa sunuluyor. Şu anda bu fiyatlar deniz balığından daha düşük. Devletimizden üretim yapan firmalara destek verilmesini istyoruz. Zaman zaman üretim yerlerinde tam anlamıyla üretim olmuyor. Yem konusunda ciddi sorunlar var. Bunların karşılanması gerekiyor. Maliyet ile satış arasında dengesizlik var. Doğu'daki üretimden kaynaklanan sıkıntılar Karadeniz'deki sıkıntıları beraberinde getiriyor”

KAFES ORTAMINDA YETİŞEN BALIK DENİZ BALIĞINDAKİ LEZZETİ YAKALAMIŞ DURUMDA
Kafes ortamında yetişen balığın normal deniz balığındaki lezzeti yakaladığını belirten Bayraktar, Ege ve Akdeniz’de kurulan kafes balık çiftliklerinin Trabzon’da kurulması için büyük sermayeler gerektirdiğini ifade ederek, “Ege ve Akdeniz’deki firmaların aynısı Trabzon'a yapmak için büyük sermayerler gerekir. Burası yavaş yavaş adım adım ilerliyor. İstanbul, Ankara ve Samsun'a kültür balığı gönderiyoruz. Karadeniz'deki firmaların ihracat yapabilecek kapasiteleri yok. Ancak iç piyasaya gönderiyorlar. Lezzet bakımından kafes ortamında yetişen balıklarla doğal ortamda yetişen balıklar hemen hemen kafa kafaya gidiyor. Sonuç olarak ana maddesi balık. Artık 1990 yılındaki gibi eski yemler yok artık, kaliteli yemler var. Bizim müşterilerimiz genellikle kışın iyi oluyor. Haziran'dan sonra işler duruluyor. Elimizde az miktarda levreğimiz kalıyor” dedi.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 13:45

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52