Sultan Sarayına döndü!

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Topkapı Sarayı'nda 'Osmanlı'dan Günümüze Baklava' konulu konferans düzenledi.

Sultan Sarayına döndü!
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Topkapı Sarayı'nda 'Osmanlı'dan Günümüze Baklava' konulu konferans düzenledi. ‘Sofraların padişahı baklava' sloganlıyla düzenlenen konferansın açış konuşmasını BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım yaptı. Yıldırım, baklavaya katma değer katmak ve tanıtımını sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Yıldırım,"Tamamen bize ait bu mutfak değerine Lübnan'ın, Suriye'nin ve Yunanistan'ın sahip çıkmak istemesi, bu konuda yapılacak çalışmaların ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Gaziantep Sanayi Odası, geçtiğimiz yıl baklavanın coğrafi olarak tescilini sağladı. Uluslararası tescil için ise başvuru yapıldı ve sonucu bekleniyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bizim ülkemizdeki gibi baklavaya lezzet katılacağını düşünmüyorum." diye konuştu.

"Baklavaya hak ettiği değeri kazandırmak için dünyada tanıtımını iyi yapmalıyız." diyen Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ise BAKTAD'ın ın yaptığı çalışmalarla baklava ve Türk tatlılarının hak ettiği değere kavuşmaları için gösterdiği çabanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Baklavacılık sektörünün son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettiğini anlatan Mazıcıoğlu,"Geçmişten gelen bu lezzetin korunması çok önemli. BAKTAD'ın takdire değer çalışmaları, bu ve benzeri tanıtım organizasyonları baklavacılık sektörünü daha da ileriye götürecektir." dedi. Konferans sonrası 40 çeşit geleneksel Türk tatlısı katılımcılara ve Topkapı Sarayı'ndaki turistlere ikram edildi.

Tarihini iyi bilmemiz lazım

Bu önemli programın onur konuğu ise Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Prof. Dr. İlber Ortaylı, baklavanın tarihsel kökeniyle ilgili olarak yaptığı konuşmada, "Baklavanın tarihini iyi bilmemiz lazım. Yunan baklavası hiçbir işe yaramaz. Onlar daha hamur açmasını bile bilmezler. Baklava sadece belli kalıplara sığdırılacak bir yiyecek değildir. Çok farklı çeşitleri, farklı çeşnileri, farklı tatları vardır. İyi baklava şöyle olacak diye insanları sınırlandırmamak gerekir. Türkiye'nin her tarafında farklı türlerde baklavalar yapılıyor ve üzerlerinde farklı şeyler konuluyor. Eğer kıvamını bilirseniz, güzel yaparsanız, onlar da kendimize ait bir değerdir" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52