Multi MÜSİAD için ilk adım

MÜSİAD Multi National adıyla kendine yeni bir hedef çizen MÜSİAD, bu anlamda ilk adımı Ürdün'de attı. MÜSİAD'ı model alan Rakha'nın ev sahipliği yaptığı fuar ve forum, ilk bölgesel IBF-Uluslararası İş Forumu olma özelliği taşıyor.

Multi MÜSİAD için ilk adım
Türkiye'nin son dönemde yaptığı açılımlar doğrultusunda global ölçekte bir organizasyon olma hedefi ortaya koyan MÜSİAD, ilk açılımını bölgesel IBF-Uluslararası İş Forumu ile attı. MÜSİAD'ı model alarak Ürdün'de kurulan Rakha İnternational'in organize ettiği Uluslararası Fuar ve Forum'a yaklaşık 100 işadamı ile çıkarma yaptı. Fuarın en büyük katılımcısı olan MÜSİAD'ın üyeleri ile organizasyon kapsamında Ürdün, Mısır, Filistin, Pakistan ve diğer Arap ülkelerinden işadamlarıyla ikili iş görüşmeleri yapıldı. Fuar açılış töreninde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu tür organizasyonlarla iki ülke ticari ilişkilerin daha da artacağını söyledi.

DİĞERLERİNE MODEL OLDU

Vardan, gazetecilerle yaptığı değerlendirme toplantısında, Türkiye ve Ortadoğu'daki sıcak gündemlerin olduğu bir döneme denk gelen Ürdün ziyareti hakkında açıklamalarda bulundu. MÜSİAD olarak İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi ülkelerle yoğun bir teşriki mesai içerisinde olduklarını belirten Vardan, Ürdün gibi ülkelerde de MÜSİAD benzeri teşkilatlar oluşturma hedefleri olduğunu, Rakha'nın da bu teşkilatlardan biri olduğunu ifade etti.

TAŞLAR KÜÇÜK RESİM BÜYÜK

Rakha'nın ve Ürdünlü işadamlarının MÜSİAD'ın uluslararası fuarlarına, IBF kongrelerine katılarak destek olduklarını anlatan Vardan, "Bizim nasıl iş yaptığımızı gördüler, benzeri bir çalışmayı da burada yapmak istediler. Bunlar küçük küçük taşlar. Biraya getirildiğinde ileride çok güzel bir resmin ortaya çıkacağını göreceksiniz" dedi. 45 ülkede 97 irtibat noktası olan MÜSİAD'ın dünya ile irtibatını Türkiye'nin geldiği konum itibariyle yeni bir platforma taşımayı hedeflediklerini belirten Vardan, bu amaçla MÜSİAD Multi National'i (MMN) hayata geçirmek için çalıştıklarını kaydetti. Vardan, ihracat kalemlerini geliştirmek gerektiğini, bunun yolunun da teknoloji üretmekten geçtiğini kaydetti. Vardan, "Bizim mutlaka teknoloji üretmemiz lazım. Türkiye'de o kadar otomobil var hangisi bizim? Adam 'İmza' diye yerli otomobil yapacağım dedi, hapse girdi. Hiç değilse girişimde bulundu. Gündeme bir imza atabilmemiz lazım" dedi.

Cari açık sorun olmaz

Türkiye'nin cari açığının kapatılması açısından ihracatın önemine dikkat çeken Vardan, cari açığın uzun vadede iyi olmadığını ancak krizde pozitif yönde ayrışan Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını koruması halinde bunun üstesinden gelebileceğini ifade etti. Yabancı yatırımların akması ile cari açığın finansmanında sorun yaşanmayacağını belirten Vardan, kalıcı çözüm için cari açığa etki eden sebepleri ortadan kaldırmak gerektiğini vurguladı.

100'ler kulübüne imzasını attı

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD 3. Dönem Başkanı Ömer Bolat, Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın ve beraberindeki heyetle, Lübnan'da ülkenin önemli kurumlarıyla işbirliği anlaşmalarına imza attı. Amman Sanayi Odası ve Amman Ticaret Odası ile iyi niyet anlaşmaları imzalayan MÜSAD, yurtdışındaki 100. anlaşmasını ise Ürdün Sanayi Odası ile yaptı. Vardan, "Ürdün ziyaretimizde MÜSİAD'ın yüzü güldü diyebiliriz" dedi. Ürdün gibi ülkelerde Türkiye'nin itibarının çok yüksek olduğuna işaret eden Vardan, Türkiye'nin "komşularla sıfır sorun" politikası ve özel sektörün gayretleriyle gelişen bu ilişkilerin, kamu ve özel sektör birlikteliğiyle yapılacak ziyaretlerle daha da artacağını dile getirdi.

 

Yılmaz Yıldız – Yeni Şafak

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52