Okullarda süt dağıtılsın

Bugün, Dünya Süt Günü. Süt üreticileri, Türkiye'de çok düşük olan tüketimin artması için 'Okul Sütü' projesinin kalıcı olarak uygulamaya konulmasını istiyor.

Okullarda süt dağıtılsın
Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı, bu amaçla öncelikle çocuklara yönelik çalışma yapılması gerektiğini söyledi. İngiltere'den Romanya'ya, Rusya'dan Portekiz'e kadar onlarca ülkede, okullarda ücretsiz süt ve süt ürünleri dağıtılıyor. Böylelikle tüm dünyada milyonlarca öğrenci, gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları sütü her gün düzenli olarak içebiliyor. Okul Sütü Programı, süt tüketiminin düşük seviyelerde bulunduğu Türkiye için de ayrı bir önem kazanıyor. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, iç tüketimin ve ihracatın artırılması gerektiğini düşündüklerini belirterek, 'Okul Sütü' uygulamasının en etkili uygulama olduğunu söyledi. Çallı, "İç tüketimdeki sıkıntımız, içme sütü başta olmak üzere kişi başına tüketimin düşük olmasıdır. İç tüketimin artırılması için öncelikle çocuklarımıza yönelik projeler uygulamalıyız. 'Okul Sütü' uygulaması, bu konudaki en etkili uygulamadır. Ülkemizde de vakit geçirmeden, birkaç yılı içine alacak şekilde ve mümkün olduğunca geniş kapsamlı olarak planlanarak uygulamaya geçilmelidir.'' dedi. Süt tüketiminin artırılması ve çocuklara süt içmeyi sevdirmek amacıyla sürekli yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Pınar Süt Genel Müdürü Ergun Akyol, tüketimin artması konusunda okul sütü projelerini önemsediklerini ifade etti. Yaşar Holding Gıda Grubu da Türkiye'nin süt üretiminde dünyada ilk 15 arasında olmasına rağmen, süt tüketiminde Avrupa sonuncusu olduğuna dikkat çekti.

ASÜD tarafından bu yıl ikincisi hazırlanan ''2010 Dünya ve Türkiye Süt Endüstrisi Raporu'', 21 mayıs Dünya Süt Günü sebebiyle düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. ASÜD Başkanı Harun Çallı, toplantıda yaptığı konuşmada, kayıt dışılığın sektörün en önemli sorunlarından biri olmaya devam ettiğini söyledi. Harun Çallı, 12,5 milyon tonu aşan üretim büyüklüğü dikkate alındığında, ihracatın çok düşük seviyelerde olduğuna işaret ederek, bu sorunu aşabilmek için Nisan 2010'da ''Türkiye süt ve süt ürünleri sektörünün AB pazarına girişinin desteklenmesi'' projesini başlattıklarını kaydetti. AB üyesi ülkeler 2001 yılından beri Türkiye'den süt ürünleri almıyor. En önemli gerekçe olarak da çiğ sütün elde edildiği hayvanların sağlık kriterlerinin AB sağlık kriterlerini karşılamadığını öne sürüyorlar. ASÜD, öncelikle Brüksel merkezli bir lobi şirketiyle anlaştı. Proje liderliğini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri üstlendi. Proje, Brüksel'de Avrupa Komisyonu yetkilileriyle de masaya yatırıldı. Bundan sonraki aşamada verilen eğitimler çerçevesinde her işletme kendini AB standartlarına uyumlu hale getirecek. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da süt ürünlerinin pazar büyüklüğünün Türkiye'de 9 milyar lira olduğunu, üretim ve tüketimde AB seviyesine gelinmezse ithalatçı bir ülke konumundan kurtulmanın zor olacağını ileri sürdü.

Bu arada Tarım Bakanı Mehdi Eker 334 milyon lira süt pirimi desteği ödediklerini bildirdi. Bakan Eker, inek sütü için verilen litre başına 8 kuruş desteğin bu ay içinde ödeneceğini de açıkladı.

Sütteki arz fazlası, Türkiye'yi süt tozu ihracatçısı yaptı

Harun Çallı, hayvancılığa verilen destekten dolayı Türkiye'ye ciddi bir inek girdisi olduğunu, önemli bir arz fazlalığı olduğu için süt fiyatlarının çok etkilenmediğini söyledi. Çallı, Tarım Bakanlığı'nın arz fazlalığı nedeniyle aradaki farkı ödeyerek yurtdışından gelen 18 bin ton süt tozunun gelmesini önlediğini, buna ilaveten Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın süt tozunun yurtdışına ihracatı için destek verdiğini belirtti. Verilen destekler sayesinde Türkiye ilk defa yurtdışına süt tozu ihracatı yapacağı 30 Haziran'da minimum 10 bin ton civarında ihracat yapmayı hedefliyor. Çallı, süt üretiminin bundan sonra artacağını kaydetti. Öte yandan dünyada tek başına en fazla süt üreten ülke, 105 milyon ton ile Hindistan. Avrupa Birliği ülkelerinde, yıllık kişi başına içme sütü tüketimi 89 kilogram, Avusturya'da 107 kilogram, ABD'de 83 kilogram düzeyinde. Türkiye'de ise 25 kilogram civarında.

Zeliş Yıldıral - Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52