Hac ve umre ziyaretinde hazır yemek müjdesi

Yesidef Yönetim Kurulu üyelerinden Diyanet'e önemli ziyaret. Hac ve umre ibadeti için kutsal topraklara giden Türklere hazır yemek hizmeti verilecek.

Hac ve umre ziyaretinde hazır yemek müjdesi
Gıdavitrini - Yemek Sanayicileri Federasyonu hacı adaylarının yemek şartlarını konuşmak için Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret etti. Hacı adaylarının yemek konusunda çektiği sıkıntılara dikkat çeken Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, “Hac yemekleri risk taşıyor. Vatandaşlarımız farklı coğrafyada farklı mevsimlerde hacca ve umreye gidiyor. Onların yemekleri çok önemli. 20 yıl önce hacıların tamamına yemek verilmiyordu. Umrede ise hiç yemek verilmiyordu. Hacca gidenlerin zorluk çektiklerinin farkına vararak oradaki restoranlarla ve lokantalarla anlaşarak yemek vermeye başladık” dedi.

Hacıların çektiği sıkıntıları gidermek için Suudi Arabistan'daki hacı adaylarına kaliteli ve hijyenik yemek vermek istediklerini söyleyen Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın desteğini istedi. Bozdağ, “Türkiye’nin 81 ilinde örgütlenmeye çalışıyoruz. Kısa bir süre içinde 17 ilde organize olduk. Bir kaç yıl içinde 81 ilde de örgütlenmiş olacağız. 400 bin kişiyi doğrudan istihdam ediyoruz. 1,5 milyon kişiyi ise dolaylı yoldan istihdam ediyoruz. Bunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çatısı altında yapıyoruz. Yemek konusunda profesyoneliz. Eğer Suudi Arabistan’da hacı adaylarımıza yemeklerini biz sağlarsak, onları damak tadlarına uygun, hijyenik ve kaliteli yemek veririz” dedi.

Hazır yemek teknolojisi Avrupa'dan ilerde
Bozdağ, Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu bünyesinde yapılan yemeklerin teknolojik aletler bakımından da Avrupa'dan daha ileri olduğunu söyleyerek, “Bizim amacımız bir komisyon kurarak fiziki anlamda 22 milyar dolarlık bir pazar payına sahip Suudi Arabistan’da hacı adayları için kaliteli yemek yapmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan’da yemek temin etmenin iki yolu olduğuna dikkat çeken Ekrem Keleş ise, “Yabancı  yatırımcı olarak orada yemek verebilirsiniz. Ya da bir Suudi firmayla ortak olarak hacılara yemek temin edebilirsiniz” diye konuştu.

Yerinde inceleme yapacaklar
Yesidef Başkanı Hüseyin Bozdağ, yemek sanayicilerinden oluşan bir heyetle yakın bir tarihte hac ve umre yemeklerinin üretimini yerinde incelemek üzere Suudi Arabistan'a gitmeye karar verildiğini belirtti. Hacı adaylarını Türkiye'den özel olarak götüren TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy'u da Yesidef Başkan Yardımcısı Sedat Zincirkıran'la beraber ziyaret eden Bozdağ, Başaran Ulusoy'un görüşlerinin Diyanet yetkilileri ile aynı doğrultuda olduğunu, bu tip işlerin bir sivil toplum kuruluşu ile beraber daha başarılı olacağı konusunda fikirlerinin olduğunu beyan etti.

Türkiye'den yılda beşyüz bin kişinin hac ve umre ziyaretinde bulunduğunu ve bu sayının ortalama 38 gün orada kaldığını ifade eden Bozdağ, "Bu varsayımla günde ondokuz milyon yemek üretimi gerçekleştirilecek olup, 155.835.000 dolarlık bir pazar anlamına gelmekte. Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (Yesidef) üyeleri bu pazar için düğmeye basmış durumdalar." ifadelerini kullandı.
Yemek hizmetine başlama zamanının 2013 yılı hac dönemi olduğunu vurgulayan Bozdağ, 2023 yılına kadar olan süre içinde yıllık üç milyon ziyarette bulunulan hac ve umre pazarındaki ekonomik büyüklüğün yaklaşık bir milyar dolarlık pazardan % 35 pay almayı hedeflediklerini söyledi. Bozdağ, diğer bir amaçlarının ise diğer müslüman ülkelerden gelen hacıları gerek Türk damak tadıyla, gerekse kendi öz damak tatlarıyla en ileri teknolojiler kullanılarak üretilen yemeklerle doyurarak Türk Yemek Sanayiinin adını duyurmak olacağını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52