İftarda zengin menüye 'hayır' denmeli

Yaklaşan Ramazan öncesi uzmanlardan iftar uyarısı. İşte uzmanların iftar sofralarında tercih edilmesi gereken gıda önerileri...

İftarda zengin menüye 'hayır' denmeli

Ramazan ayına sayılı günler kala gözler kulaklar bir yandan da 'doğru beslenme' konusuna çevrildi. Uzmanlar iftarda, vatandaşlara az yemek yemeleri konusunda uyarılarda bulunurken, sofralarda tercih edilmesi gereken gıdalar konusunda öneriler sıralandı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diyetisyeni Nazlı Acar, yılın en çok gıda tüketiminin yapıldığı Ramazan Ayı'nda oruç tutanlara beslenmeleri konusunda önerilerde bulundu. Acar, oruçlu olunan süre uzun olduğu için vatandaşların iftarda ilk olarak çorba içtikten sonra 10 dakika kadar ara vermeleri gerektiğini belirtti. Beklenen sürenin ardından vücudun aşırı yemek yemeyi önleyeceğini ifade eden Acar şunları söyledi: "Fazla yemek yemeye karşı bir takım önlemler alınmalı. Yemekler kızartılmış şekilde değil de haşlanmış olarak tercih edilmeli. Sebze yemeklerinde ise çok az zeytinyağı olmalı. Bir kase de yoğurt tüketilmeli."

HAMUR İŞİNDEN UZAK DURULMALI
İftarda özellikle hamur işi yemeklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Acar; "Ekmek olarak esmer ekmek tercih edilmeli. Yemekten1 saat sonra aktivite olarak yürüyüş yapılmalı ya da ibadet etmek isteyenler bu sürede namazlarını kılabilir. Aktivitenin ardından vücut tekrar açlık hissedeceği için bir porsiyon meyve yenebilir." dedi.

Davetlerde zengin menülere 'hayır' denilmesini öneren Nazlı Acar, önemli olanın az miktar yiyip, midenin çok doldurulmaması olduğunun altını çizdi.

SAHURDA KAHVALTI TERCİH EDİLEBİLİR
Sahur sofralarında kahvaltının tercih edilmesinin sağlıklı olacağını ifade eden Acar; "Kahvaltının protein ağırlıklı olması gerekir. Her gün bir adet haşlanmış yumurta yenilmeli. Çay içilebilir onun haricinde bol bol su içilmeli. Süt ya da ayran da tüketilebilir. Peynir, zeytin olabilir fakat az tuzlu olmalı. Ceviz ve kayısı yemek kişiyi tok tutar. Ekmek mutlaka olmalı, kolay sindirilebilen ekmek tercih edilmeli." şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52