Baklavaya lezzet veren mucize

Sultanların tatlısı, tatlıların sultanı olarak bilinen Türk baklavasına o eşsiz lezzeti veren hammaddeyi merak etmişsinizdir.

Baklavaya lezzet veren mucize



Söyleşi / Selami Türkoğlu

Sultanların tatlısı, tatlıların sultanı olarak bilinen Türk baklavasına o eşsiz lezzeti veren hammaddeyi merak etmişsinizdir. Un, şerbet, fıstık ve ustalık elbette önemli unsurlar. Ancak, baklavayı baklava yapan en önemli ayrıntı kullanılan yağda saklı. Peki bu mucize lezzet hangi şartlarda hazırlanıyor? Birlikte okuyalım…

Sizlere, baklavanın olmazsa olmaz hammaddesi “sade yağı” anlatmaya çalışacağız. Bu sektörde faaliyet gösteren köklü bir markanın; Bozkan Sade Yağları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Turan Bozkan’a baklavayı ayrıcalıklı kılan “sade yağın” üretim serüvenini sorduk.

Türk baklavasının ününü artık tüm dünyanın bildiğini hatırlatarak söze giriyor Turan Bozkan. Anadolu cağrafyasında bulunan, sade yağ, un, şeker gibi eşsiz hammaddelerin bu şaheseri vazgeçilmez kıldığını özellikle ifade ediyor. Bozkan, ustalık farkını hatırlatmayı ihmal etmeden bir ayrıntıya dikkat çekiyor: “Baklavanın üretim süreci elbette ayrı bir titizlik gerektiriyor. En iyi ustalarla çalışacaksınız. En iyi hammaddeyi kullanacaksınız. En iyi ürün ancak bu şekilde damakları tatlandırabilir. Bütün hammaddelerin alternatifleri bulunabilir; Antep fıstığı yerine ceviz, fındık hatta yer fıstığı bile kullanabilirsiniz. Şekere alternatif şuruplar kullanılmakta. Baklava ustasını siz tercih edebiliyorsunuz. Ancak, baklavayı baklava yapan “sadeyağ”dır. Çünkü bunun alternatifi yoktur.”

Van’ın Erciş ilçesinde kurduğu ve teknolojinin azami ölçülerde kullanıldığı üretim tesislerinde, baklava ve pastacılık sektörüne sade yağ üreten Turan Bozkan, üretim standartları ve tüketici sorumluluğuyla işe koyulduklarını anlatıyor. Anadolu coğrafyasının cömert sunumuyla elde edilen en iyi sütü temin ederek işe başladıklarını hatırlatan Bozkan, “Baklava ve pastacılık sektörü başta olmak üzere gıda üretim sürecinin en önemli hammaddesi sade yağdır. Biz de bu bilinçle üretim yapıyor ve Türkiye genelinde en iyi markalara ürünlerimizi gönderiyoruz. Aslında, baklavanın lezzetinde saklı bulunan o emsalsiz rayihayı, tadı bizler sunmuş oluyoruz” şeklinde konuşuyor.


SAĞLIKLI NESİLLER GÜVENLİ GIDAYLA MÜMKÜN

Sade yağ sektöründe olası sıkıntılara da değinen Bozkan, marka olarak ilk günden bugüne değin değişmeyen en önemli maddenin işine, sektöre ve tüketiciye duyduğu saygı olduğunu hatırlatıyor. Turan Bozkan, “Gıda sektöründe olduğu gibi sade yağ sektöründe de hijyen, kalite, nitelikli hammadde, güvenli üretim vazgeçilmezdir. İşte bu sebepler, sektörün hangi markayı ve ne için tercih etmesi gerektiğini açıklamaya yetiyor.TSE ve Türk Gıda Kodeksi üretim standartlarına göre son teknolojik sistemle üretim yapıyoruz.” diyor.

Bu çalışma bilinciyle, baklava ve pastacılık sektöründe ilk tercih edilen markalardan birisi haline geldiklerini anlatan Bozkan, kulağa küpe olacak ayrıntılar aktarıyor:

“Ürünlerimiz, ‘çiftlikten sofraya’ gıda güvenliği hassasiyetinin garantisiyle sektöre sunuluyor. Yağ üretimi hassasiyet ve özen ister. Çünkü; hem baklavanın mevcut ihtişamı, hem de tüketicilere karşı olan sorumluluğunuz sizi daha dikkatli olma konusunda motive ediyor. Düşünün, sizin ürettiğiniz bir hammadde baklavanın en önemli harcı oluyor ve bununla insanlar çocuklar besleniyor. Geleceğimizi emanet edeceğimiz sağlıklı nesillerin yetişmesi, güvenli gıda tüketimi ve sağlıklı beslenme ile direkt ilgilidir.”


SADE YAĞ ÜRETİMİNDE BOZKAN FARKI

Ürün kalitesinin üretimle başladığını ifade eden Turan Bozkan, “Öncelikle en iyi süt temin edilir. Tereyağı üretme süreci zorlu bir yolculuk demektir. Organik ve kaliteli ürün isteniyorsa zorluk derecesi artacak demektir. Bu doğrultuda, baklavalık yağ, pastacılık için yağ, yemeklik yağ, krema, peynir gibi ürün çeşitleriyle hizmet veriyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

Kaliteli bir yağ elde etmek için dikkat edilen ayrıntıları da anlatan Bozkan, üretim sürecini şu sözlerle özetliyor: “Sade yağ üretiminde yöresel dilde tuluk denilen yayık aleti kullanılır. Yayığın belirli bir standartla sağladığı ritmik hareketler sayesinde yağ daneleri birbirleriyle birleşirler. Mukavemetini artırmak ve farklı bir tat kazandırmak için tuz oranını % 2 seviyesinde tutmak gerekir.”

Baklava sektörü başta olmak üzere pastane, catering ve gıda üreticilerine hammadde temin ettiklerini dile getiren Bozkan, yılın 12 ayında Türkiye’nin her köşesine ürün sağlayarak büyük bir hizmet gerçekleştirdikleri bilgisiyle sözlerini sonlandırıyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2014, 15:48

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nuran tatar
Nuran tatar - 7 yıl Önce

Peki hammedde marketlerde bulabilirmiyiz

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52