Süt üreticileri karardan memnun

7 milyon 63 bin 768 öğrenciye haftanın beş günü ücretsiz süt dağıtılacağı açıklaması, süt üreticileri tarafından sevinçle karşılandı...

Süt üreticileri karardan memnun
Recep Tayyip Erdoğan'ın, anasınıfı ile ilköğretim 5. sınıf arasındaki 7 milyon 63 bin 768 öğrenciye haftanın beş günü ücretsiz süt dağıtılacağı açıklaması, süt üreticileri tarafından sevinçle karşılandı. Türkiye'de yıllık yaklaşık 663 bin ton süt üretimiyle ilk sırada yer alan Balıkesirli üreticiler, karardan oldukça memnun. Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, kararın piyasaya ciddi anlamda canlılık getireceğini, ayrıca istihdama da büyük katkı sağlayacağını söyledi. Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şimşek, sütün canlıların hayata başlangıcında tanıtştığı ilk gıda olduğu belirterek, stratejik bir ürün olduğunu kaydetti. Bahar aylarında süt üretiminin arttığını ifade eden Şimşek, geçen yıllarda üretici ile sanayici arasındaki dengelerde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Bu anlaşmazlık sebebiyle üreticinin dişi hayvanlarını kesime gönderdiğini aktaran Şimşek, "Hükümet, bunun çözümü için uzun zamandan beri çalışma yapıyor. Geçen yıl üretim fazlası sütünü, süt tozu yapıp ihraç etme karşılığında destek verdi üreticiye. Bu yıl ise üreticiye faizsiz kredi verdi. Bahar aylarında süt üretimi arttığında pazar payı daralıyor. Sanayici, sütü almakta zorlanıyor. Bunu da üreticiden aldığı sütün litre fiyatlarına yansıtıyor. Başbakanımız'ın açıklaması, üreticiye ve tüketiciye hayırlı olur inşallah. Balıkesir, süt üretiminde Türkiye'nin birinci ili durumunda. İl genelinde günlük 2 bin 400 ton süt üretimi yapılıyor. Balıkesir'de ayrıca 650 bin 637 büyükbaş ve 850 bin küçükbaş olmak üzere toplam 1 milyon 500 bin hayvan varlığı bulunuyor." dedi.
İl genelinde 13 tane süt üretici birliği bulunduğu bilgisini veren Cihat Şimşek, okullarda ücretsiz süt dağıtılması projesinin hafta başında kendilerine bildirildiğini kaydetti: "Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından, 7 milyon 63 bin 768 öğrenciye günlük 200 ml. süt dağıtılacağını öğrendik. Bu rakam, ülke genelinde günlük yaklaşık bin 412 ton sütün dağıtılacağı anlamına gelir. Bu da Balıkesir'in bir günlük süt üretiminin yüzde 70'i demektir. Bir başka ifadeyle Balıkesir'in sütü, devlet tarafından alınıp öğrencilere dağıtılacak. Türkiye'de 11 milyon ton yıllık süt üretimi var. Proje sayesinde yıllık 225 bin 920 ton süt dağıtılacak anlamına gelir. Yaklaşık bir yıldır bu proje üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Aslında biz geçen yıl dağıtılacağını bekliyorduk."
Üretimin arttığı, pazarın daraldığı bir dönemde alınan bu kararı üreticiler olarak çok olumlu karşıladıklarına dikkat çeken Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihan Şimşek, kararı hem sanayici hem de üretici açısında çok önemli bir gelişme olarak yorumladı. Buna paralel olarak işletmelerin de kapasitelerini arttıracağını beklediklerinin altını çizen Şimşek, şöyle devam etti: "Ayrıca yeni işletmeler de açılacaktır. Piyasaya ciddi bir canlılık ve hareket getirecektir. Bizim için çok olumlu bir gelişme oldu. Açıkçası bu kadarını beklemiyorduk. Beklediğimizin çok üzerinde bir gelişme oldu. Yaptığımız hesaplara göre 3,5 milyon lira yaklaşık maliyeti olan bir proje. Projenin yıllık olarak ortalama 565 milyon lira karşılığı olacak. Bu nedenle üretici çok sevinçli. Emeğinin karşılığını alacak. Bu projeyle sektör, zarar etme korkusundan kurtuldu."
Sağlık ve hijyen açısından endişe eden velilere de seslenen Cihat Şimşek, "Üreticimiz artık işin bilincinde, çünkü işletmelerimiz Avrupa standartlarına uygun hale getirildi. Herkes bu sütleri gönül rahatlığı ile içebilir. Ayrıca Sağlık, Milli Eğitim ve Tarım bakanlıklarımız da işin içinde. Öğrencilerimiz, bu sütleri rahatlıkla içebilir." dedi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Süt Vitamin, Öğrenci, Çiftçi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52