Tat ve Maspex Tedi'yi pazara sundu

Tat Gıda Sanayi ile meyve suyu üreticisi Maspex Wadowice Grup'un eşit ortaklıkla kurduğu Tedi İçecek, Türkiye'nin ilk çocuk meyve suyu Tedi'yi pazara sundu.

Tat ve Maspex Tedi'yi pazara sundu

Tat Gıda Sanayi ile Orta ve Doğu Avrupa'nın önde gelen meyve suyu üreticisi Maspex Wadowice Grup'un eşit ortaklıkla kurduğu Tedi İçecek, Türkiye'nin ilk çocuk meyve suyunu pazara sundu.

Tedi İçecek'in plan ve hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Tat Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, Tat Gıda’nın, Tat, Maret, SEK ve Pastavilla markalarını çatısı altında bulundurduğunu belirterek, Tat Gıda olarak temel stratejilerinin, "odaklanarak büyümek" olduğunu söyledi.

Türkiye’de çocuk ve genç nüfusun çokluğuna dikkati çeken Kesimer, sağlıklı nesillerin yetişmesi için sağlıklı beslenmesinin önemini vurguladı.

Kesimer, uzun bir araştırma sürecinin ardından Mapex Wadowice Grup ile görüşmelere başladıklarını dile getirerek, marka ile yüzde 50-yüzde 50 ortaklıkları bulunduğunu açıkladı.

Türkiye’de çocuklara özel bu meyve suyu pazarını büyütmeyi hedeflediklerinin altını çizen Kesimer, "Tedi İçecek için ortağımızla birlikte gelecek 5 yıl içerisinde 100 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımın yarısı marka, diğer yarısı da üretim, fabrika ve teknoloji yatırımı olacak" dedi.

Kesimer, Maspex ortaklığı ile Türkiye’nin ilk çocuk meyve suyu markası Tedi’yi sunmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, tüketicilerden aldıkları olumlu tepkilerin kendilerini güçlendirdiğini belirtti.

Türkiye’de meyve suyu pazarının hacminin 500 milyon litrenin üzerinde olduğu bilgisini veren Kesimer, "Tedi markası ile 5 yıl içerisinde yüzde 10 pazar payı almayı hedefliyoruz. Bu oran yaklaşık olarak 150 milyon liralık bir ciroyu ifade ediyor. Bu ciro, bir gıda şirketi için oldukça önemli" diye konuştu.

Kesimer, Tedi markasının 25 ülkede çoğunlukla KUBUŞ adıyla bilindiğini, diğer ülkelerde Tedi adıyla anıldığını aktardı. Tedi markasının Türkiye’ye girişini yaparken 1500 anne, 500 çocuk ile konuştuklarını anlatan Kesimer, 5 değişik tadı bulmak için 50 değişik tarif denediklerini söyledi.

Hedef kitle olarak 3-9 yaş arası çocukları belirlediklerinin altını çizen Kesimer, ürünün hiç bir koruyucu katkı ve renklendirici içermediğini aktardı. Kesimer, A ve C vitaminlerini içeren bu ürünün, anneler ve çocuklar tarafından sevileceğine inandıklarını dile getirdi.

Maspex Wadowice Grup Üst Yöneticisi (CEO) Krzysztof Pawinski ise Türkiye gıda pazarına Tat Gıda gibi büyük bir şirketle adım atmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, ürünlerinin 50 ülkede satıldığını kaydetti.

Orta ve Doğu Avrupa’da kapuçino, kakao, kahve beyazlatıcısı gibi ürünlerin öncü üreticilerinden biri olduklarını vurgulayan Pawinski, Polona ve Romanya’da önde gelen makarna üreticilerinden olduklarının altını çizdi.

Meyve suları, tahıl ürünleri, makarnalar başta olmak üzere çeşitli ürünleri ürettiklerini aktaran Pawinski, şunları paylaştı:
"Geçen yıl konsolide satışlarımız 1 milyar dolara ulaştı. ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere, Almanya, İsveç, Hollanda, Rusya ve Danimarka’nın da aralarında olduğu ülkelerle satışlarımız toplam ciromuzun yaklaşık yüzde 34’ünü oluşturuyor. Şu anda Maspex Wadowice Grubu, 11’i Polonya’da, 11’i ise yurtdışında faaliyet gösteren toplam 22 şirketten oluşmaktadır. Yurt dışındaki ortaklıklarımızda çoğunluk hisse bize aitti. Bu konuda tek istisna ise Türkiye’deki girişimimiz oldu. Maspex’in eşit hisseyle ortaklık kurduğu ilk girişim, Tat Gıda ile Türkiye’de gerçekleşti."

Pawinski, Türkiye’nin sahip olduğu 76 milyon nüfusunun yanı sıra genç nüfus oranıyla da önemli ve dinamik bir pazar olduğunun altını çizerek, Polonya’da 39 milyon nüfusta kişi başına 27 litre meyve suyu tüketilirken, Türkiye’de bu rakamın 7 litre ile sınırlı kaldığına dikkati çekti.

Pazarın henüz yeterli seviyede olmadığını belirten Pawinski, Tedi İçecek’in Türkiye’deki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek başarılı olacağına inandıklarını söyledi.

Tedi fabrikası, 2 yıl içerisinde Mustafakemalpaşa’da kurulacak
Bu arada Kesimer, yatırımın nerede ve ne zaman yapılacağı hakkında sorulan bir soruya, "İş planımız Türkiye’de üretimi içeriyor. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde Mustafakemalpaşa’da diğer fabrikalarımızın olduğu yerde bir kampüs gibi ayrıca Tedi AŞ’nin bir üretim merkezi olacak. Kapasitemizi, gelecek satış rakamlarına göre belirleyeceğiz. 5 yılın sonunda 150 milyon liralık ciroyu getirecek bir kapasiteyi hedefliyoruz. Adım adım üretimimizi artıracağız" cevabın verdi.

Bu yatırımın, TAT Gıda olarak ilk yatırımları olduğunun altını çizen Kesimer, "Konserve sadece Tat markasını hatırlatıyordu. Biz bundan sonra da yeni markalarla işi ilerletmek istediğimiz için Tat Gıda adıyla yatırımı yaptık. Daha uzman olduğumuz alanlarda gençlere ve sağlıklı ürünlere yönelik yeni yatırımlara açığız" diye konuştu.

Krzysztof Pawinski ise satış hacmi gerektirdiği zaman, üretimi kesinlikle Türkiye’ye taşımayı istediklerini vurguladı.
aa.com.tr

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2014, 18:41

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52