Büyümenin anahtarı ambalaj ve markada

Ambalajlı gıda üreten firmalar gibi unlu mamul üreticilerinin de formülasyondan önce; konsept, ambalajlama ve markalaşmayı göz önüne almaları öneriliyor.

Büyümenin anahtarı ambalaj ve markada

Pazar Araştırma Kuruluşu Nielsen Gıda Grubu uzmanı Jonna Parker, ambalajlı gıda üreten firmalar gibi unlu mamul üreticilerinin de formülasyondan önce; konsept, ambalajlama ve markalaşmayı göz önüne almaları gerektiğini bildirdi.

Amerika’da taze unlu mamuller sektörü Kasım 2012- Kasım 2013 döneminde %5’lik büyüme sergileyerek en hızlı büyüyen taze ürün sektörü oldu.

Bu büyümeye karşın sektörün gelecekte daha güçlü bir büyümeyi güvence altına alması için farklı bir şekilde düşünmeye başlaması gerektiğini belirten Nielsen Gıda Grubu uzmanı Parker, “İnsanları en iyi duyuları yoluyla etkileyebilirsiniz. Görünüş son derece önemlidir. Unlu mamuller için koku ikinci sırada yer alıyor, ancak görünüş kesinlikle ilk sırada.” dedi.

Markalaşmanın, ambalajın ve sunumun unlu mamuller üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini vurgulayan Parker; “Eğer yeni bir ürün sunacaksanız, bir deneme standınız yoksa tüketiciler bu ürünün tadına bakamaz. Yani ürününüzü bu şekilde vermeyecekseniz ambalajlı gıda üreticileri gibi düşünmeye başlamanız gerekiyor. Ambalajlı gıda üreticileri, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayan ve tüketicilerin beklentileri ile uyumlu bir konsept oluşturmaya çalışıyor, tat deneyimi ikinci sırada geliyor.” görüşünü dile getirdi.

Parker, unlu mamul üreticilerinin bu ürünlerin görsel ve bir sanat olduğunu unutmamaları gerektiğinin altını çizerek, “Eğer son ürünün neye benzeyeceğini ve nasıl pazarlanacağı konularına odaklanılmazsa ürün satılmaz. Ürünün tadı hakkında endişe etmeyin demek istemiyorum ana eğer ambalajlama ve ürünün nasıl göründüğü konusunda düşünülmezse zor durumda kalınacak.” ifadesini kullandı.

Taze unlu mamul üreticilerinin tüketicilerinde yanlış beklentiler yaratmaktan korktukları için ürünleri isimlendirmekten ve ambalaj üzerinde yer alacak mesaj geliştirmekten kaçındıklarını belirten Parker’a göre, bu nedenle formülasyon (tat ve doku) temel odak noktasını oluşturmak zorunda. Eğer bir ürün için “ekstra çikolatalı” gibi bir ifade kullanır ve sıradan bir ürün sunulursa, insanlar bir daha o ürünü almaz. Diğer yandan sınıfının en iyisi olan bir çikolatalı kek üreticisi ürünü sadece “çikolatalı kek” olarak adlandırırsa hiç kimse bu ürünün farkını anlamaz.

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2014, 23:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52