Obezite salgın hastalıktır!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan, Türkiye'de de hızla yayılan obezitenin sadece bir sağlık sorunu olmadığını, 'epidemik' bir hastalık olduğunu söyledi.

Obezite salgın hastalıktır!
Mersin merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından çalışanlara yönelik 'Yeterli ve Dengeli Beslenme, Düzenli Fiziksel Aktivite ve Obezite' konulu bir eğitim semineri verildi. Belediye konferans salonunda düzenlenen ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi Obezite Bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan ile Tıbbi Teknolog Handan Gökdemir tarafından verilen eğitime, birim müdürleri ve personel katıldı.

Dünyada giderek yayılan ve gelişmiş ülkelerin önlem almak için harekete geçtiği obezite konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktaran Züleyha Kaplan, sunumunda sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sigarasız yaşam, stresten uzak durma ve düzenli sağlık kontrolünün şart olduğunu belirtti. En yüksek seviyede sağlık için yaşamın her döneminde yeterli, dengeli ve düzenli beslenmenin temel unsur olduğunu ifade eden Kaplan, özellikle obezitenin ulaştığı boyutlara dikkati çekti. Diyetisyen Kaplan, obezitenin sadece bir sağlık sorunu değil, dünyada hızla yayılan 'epidemik (salgın, yaygın) bir hastalık' olduğunun altını çizdi.

Beslenme alışkanlıklarının çocukluktan itibaren düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Kaplan, dengeli, düzenli ve yeterli beslenmenin anne karnında başladığını ve ilerleyen yaşlarda beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin zorlaştığını vurguladı. Yaşamın her safhasında yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğuna işaret eden Kaplan, “Çocukların beslenme alışkanlıkları ileride obezite hastalığına yakalanma riskiyle doğru orantılıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için insanın aldığı enerjisi ile harcadığı enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanır ve bu da obezite oluşumuna neden olur. Ayrıca günümüz teknolojisindeki gelişmeler de yaşamı kolaylaştırmakla birlikte insanın günlük hareketlerini önemli ölçüde sınırlamaktadır” dedi.

OBEZİTE TÜRKİYE'DE DE HIZLA YAYILIYOR

Sunumunda obezite ve hastalıklar arasındaki bağa da değinen Kaplan, kalp ve damar hastalıklarının önemli nedeni olan şişmanlığın, günümüzün önemli hastalıklarından olduğu, tedavi edilmediği takdirde öteki bazı tehlikeli ve ölümcül hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Obezitenin, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Kaplan, bu hastalığın oluşmasında başlıca risk faktörlerini ise “aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo-kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigara-alkol kullanımı, bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.), doğum sayısı ve doğumlar arası süre” olarak sıraladı.

Obezitenin anne karnında başlayan süreçle ortaya çıkabileceğini de kaydeden Kaplan, özellikle çocuk ve gençlerin beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye'de geçmiş yıllarda 45 olan kemik erime yaşının, beslenme alışkanlıklarının bozulması sonucu 20'li yaşlara kadar düştüğü bilgisini veren Züleyha Kaplan, “Maalesef ülkemiz, dünyada sütü en az kullanan ülkeler arasında yer almaktadır. Günde en az 2 bardak süt için, çocuklarınıza içirin. 20 yaşına gelen çocuklarınızı da mutlaka kemik taramasından geçirin” diye konuştu.

Kaplan, eğitim seminerinde slayt eşliğinde sık görülen beslenme yetersizliği hastalıkları olan kansızlık, iyot yetersizliği, protein-enerji yetersizliği, raşitizm, obezite-nedenleri-nasıl saptanacağı ve tedavisi konularında bilgiler verdi.

Obezite bulaşıcı bir hastalıkmış

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre obezite bulaşıcı bir hastalıkmış. Çevresinde obez kişiler olan insanların kilo almaya eğilimli olduğunu söyleyen Arizona Üniversitesi’nden beslenme uzmanları, “Şişman kişilerle birlikte olan normal kilolu insanların yeme alışkanlıkları da zamanla değişiyor. Çevresindeki kilolu insanların yemek yeme hızına ve miktarına uyum sağlayanlar da kilo alıyor” diyor.

Özellikle yakın arkadaş çevresinde obezite hastalığına yakalanan kişilerin olduğu insanların yıllık kilo artışları, çevresinde obez olmayan kişilerin kilo artışlarına oranla daha hızlı oluyor. Özellikle kadınlarda depresyon ve alkolizm gibi obezitenin de ‘bulaşıcı’ olduğunu anlatan uzmanlar, “Kişiler arkadaşlarının yeme alışkanlıklarına uyum sağlamaya çok yatkın. Yemek sosyal bir davranış biçimi olduğu için birlikte yemek yiyen insanların yemek yeme alışkanlıkları zamanla birbirine benziyor” diyor. yazgulu.biz

Araştırma, Arizona’dan 101 kadının çevresinden 812 kişiyle yapılan görüşmelere dayanılarak gerçekleştirildi ve sonuçlar Arizona Üniversitesi’nin aylık sağlık dergisinde yayımlandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52