Öğrenciler kahvaltıyı kaçırmayın!

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, öğrenciler için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu bildirdi.

Öğrenciler kahvaltıyı kaçırmayın!
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, çocukların başarısında sağlıklı ve dengeli beslenmenin rolünün çok büyük olduğunu söyledi. Öğrenci ailelerini konuyla ilgili olarak uyaran Yemenici, yaptığı yazılı açıklamada, çocukluk dönemindeki hatalı beslenme alışkanlıklarının, ilerleyen dönemlerde de devam ederek kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve obezite gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturduğunu belirtti.

Günümüzde bilim ve teknolojinin hızla gelişmesiyle ortaya çıkan yeniliklerin insanlığın hizmetine sunulması ile insanların yaşam tarzlarının gün geçtikçe değiştiğine dikkat çeken Yemenici, bu değişimin, insanların daha az hareket etmelerine neden olduğunu, beslenme alışkanlıklarını da olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

DÖRT BESİN GRUBU DENGELİ ŞEKİLDE TÜKETİLMELİ

Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Yemenici, şöyle devam etti: "Süt grubunda yer alan süt, yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmaması, besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması uygundur."

Öğrenciler için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu belirten Yemenici, "Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır.

Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında, peynir ve yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşilbiber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir" dedi.

Yemenici, vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına da önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52