Fener Balığı tadıyla büyülüyor!

Alarko-Leröy, tüketicileri Norveç balıkları ile tanıştırmaya devam ediyor. Norveç Somonu ve Kalkanından sonra yine lezzeti ile büyüleyen Norveçli Fener Balığı, hotel, restaurant ve cafelerin yeni gözdelerinden.

Fener Balığı tadıyla büyülüyor!
Her mevsim bulunabilen, mevsimsiz fener balığı, lüks restaurantların, otel mutfaklarının ve cafelerin menülerinde en çok tercih edilen balıklar arasında yer alıyor.

Fener Balığı genel görüntüsüyle korkutuyor, tadıyla büyülüyor. Aslında derisi yüzülmüş şekilde kuyruk fileto olarak satıldığından, balığın yassı, büyük kafalı, sivri dişli, çirkin görüntüsü pek bilinmiyor. Vücudunun yarısını kaplayan büyük kafası, sivri dişleriyle enteresan görüntüsünün altında Fener Balığı ağızlara layık bir tat barındırıyor. Asıl eti kuyruğunda bulunuyor. Zengin bir protein kaynağı olan Fener Balığı, A vitamini de içeriyor. Beyaz ve sıkı eti, hem buğulama yapmaya hem de tava da pişirilmeye uygun.

Norveç Fener Balığı, okyanus balığı olduğu için 16 kglık ağırlığı ile diğer sularda yaşayan Fener Balıklarından daha büyük olma özelliği taşıyor. Gelgitlerin hakim olduğu sularda 600 metreye kadar olan derinliklerde yaşıyorlar. İlkbahardaki yumurtlama sırasında ise 2500 metre derinliğe kadar iniyorlar. Fener Balıkları genellikle Britanya Adalarının batısındaki sularda ürüyorlar. İsmini ise, ufak balıkları avlamak için olta olarak kullandığı yüzünün önüne doğru sarkan ışık yayan dikenlerinden alıyor.

Norveçli balıkçılar diğer balıkları yakalanırken ağlarına takılan fener balığının değerini uzun yıllar fark edemediler. Sonradan lezzetinin farkına varılması ile ticari balıkçılıkta Fener Balığı ayrı bir öneme sahip oldu.



Domatesli Norveç Feneri


Malzemeler: (4 kişilik)

800 gr Fener Kuyruğu fileto

2 çorba kaşığı zeytinyağı

20–30 adet taze ıspanak yaprağı

2 çorba kaşığı tereyağı

Domates Sosu:

2 çorba kaşığı zeytinyağı

8 adet kurutulmuş domates

1 adet orta boy domates

Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Fener filetoların üzerine tuz ve karabiber serpilerek yağlı tavada her iki yüzü kızarıncaya kadar çevrilerek pişirilir.

Kurutulmuş domatesler ince kıyılır. Kabukları soyulan ve içi çıkarılan taze domates küp şeklinde doğranır. Domatesler zeytinyağı, tuz ve karabiber ile karıştırılır.

Ayrı bir tencereye dört su bardağı su, tereyağı ve tuz eklenir. Tereyağı eriyinceye kadar karıştırılır. Taze ıspanak yaprakları da suya eklenerek kaynamaya bırakılır. Fener filetolar, suyu süzülen ıspanak yaprakları ve domates sosu ile servis edilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52