Kemik sağlığını peynir ile koruyun

Kemiklerin güçlenmesini sağlayan diğer süt ürünlerine göre, kalsiyum içeriği daha fazla olan peynirin yaşlı beslenmesinde büyük önem taşıdığı açıklandı.

Kemik sağlığını peynir ile koruyun
GIDAVİTRİNİ - Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, kemiklerin güçlenmesini sağlayan, diğer süt ürünlerine göre kalsiyum içeriği daha fazla olan peynirin yaşlı beslenmesinde büyük önem taşıdığını belirtti. 

Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, her yıl 18 – 24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılar Haftası’nda yaşlı beslenmesinde peynirin önemine işaret etti. Protein ve kalsiyum deposu olan peynirin her damak tadına göre çeşitlerinin bulunması, yumuşak yapısı ve her öğünde yenebilir olması nedeniyle yaşlı beslenmesinde çok önemli olduğunu kaydetti. 

Bireylerin yaşlandıkça, gençlik yıllarına göre daha az enerji harcadıklarını söyleyen Garipağaoğlu, kas kütlesi ve gücündeki eksilmenin fiziksel aktivitede de azalmalara sebep olduğunu kaydetti. Bununla birlikte bireyin günlük harcadığı enerji ile kemik mineral yoğunluğunun eksildiğini dile getiren Garipağaoğlu, “Bu durum halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz ile ilişkilidir. Osteoporoz, kemiğin mineral yoğunluğunun azalıp daha zayıf ve kırılabilir hale gelmesi ile ortaya çıkan, tüm iskelet sistemini, dolayısıyla da yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıktır” dedi. Kemiklerin kasları yapısal olarak destekleyen, hayati organları korumada görevli ve kalsiyumu depolayan yapılar olduğunu belirten Garipağaoğlu, dünyanın pek çok yerinde 65 yaşın üstündeki bireylerde çeşitli kemiklere ait kırılmaların sık görüldüğünü söyledi. 

Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; sağlığın korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılmasında önem taşımaktadır” diyen Garipağaoğlu, kemik sağlığının korunması ve desteklenmesi için de günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyledi. 
Günlük kalsiyum ihtiyacının 1.200 mg olduğunu dile getiren Garipağaoğlu, en iyi kalsiyum kaynakları olarak da süt ve süt ürünlerini gösterdi. Garipağaoğlu, “Peynirin ise diğer süt ürünlerine göre kalsiyum içeriği daha fazladır” dedi. 

Muratbey’in geliştirdiği ürünler ve teknolojisi  sayesinde Türkiye’de Muratbey Sürmeli gibi hem kesilip hem de sürülebilen formda peynirlerin üretildiğini, ayrıca Burgu ve Sürmeli peynirlerin yaşlı beslenmesine de uygun olarak az tuzlu ürünler olduğunu dile getiren Garipağaoğlu, “Peynir, peynir tabağı olarak, pide ve börek çeşitlerinde, omletin içine girerek kahvaltılarda, sebze yemeklerinde, makarnalarda, eriştede, salatalar ve çorbaların süsü ve yemeklerin zenginleştiricisi olarak kullanılmalıdır” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 16:59

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52