Bankalar çiftçiyi tenhada sıkıştırdı

Bankalar, çiftçiye verdiği krediyi erken çağırarak sıkıntı yaratmaya başladı. Ziraat odaları başkanları "Borcu kapatmadan krediyi yenilemiyorlar" dedi.

Bankalar çiftçiyi tenhada sıkıştırdı
Çiftçiyi 'üretici kredisi' adı altında yüksek faizle borçlandıran özel bankalar şimdi de krediyi erken çağırmaya başladı. Kredileri yenilenmeyince üreticiler 'kara listeye' alınıyor. Krediyi kapatmak için eşten-dostan para alan üretici, daha çok borç sarmalına giriyor.

Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk, bu gelişmelerin bir operasyon gibi başlatıldığını belirterek, "Kamu bankaları kredilerde bürokrasiyi uzatınca meydanı özel bankalar kaptı. Onlar da istedikleri gibi piyasayı manipüle ediyor. Binlerce üretici erken çağırılan krediler nedeniyle iflasın eşiğinde" dedi. Sandıklı Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfun Kaya da, üreticilerin aldığı krediyi kapatmadan yeni kredi almasının olanaksız olduğunu söyledi. 

5 BİN TL 70 BİNE ÇIKIYOR
Ziraat odaları başkanları, "Üretici hem bankaya borcunu ödemek hem de işinde kullanmak için daha fazla kredi alıyor. Ödeme sıkıntısı başladığında ise faiz ve ana paranın toplamı üzerinden tekrar faiz ödemek zorunda kalıyor. Böylece 5 bin liralık borç bir yılda katlanarak 70 bin liraya çıkıyor" dedi. sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2014, 12:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
ilhan güzeller
ilhan güzeller - 10 yıl Önce

Çiftçilere verilecek kredinin özel bankalarla değil devlet bankalarıyla verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu krediler özel bankaların kar beklentisinden uzak, sektörün desteklenmesi ve kırsal kalkınmayı hedef alan krediler olmalıdır.

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52