Yufka soframıza nasıl geliyor?

Sofralara farklı lezzet katan geleneksel tat yufka ekmeği, Çukurova'da köy kadınlarının yoğun emek harcamasıyla hazırlanıyor.

Yufka soframıza nasıl geliyor?
Anadolu'da sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan yufka ekmeği, kadınların sabahın ilk ışıklarında başlayıp, akşam saatlerine kadar süren çalışmasının ardından üretiliyor.  Karatepe köyünde Fatma Türkmenoğlu, yufka ekmeğin yapılışını anlattı. Köydeki kadınların iş bölümü yaparak hamuru oklava ile açtığını, yufkayı kızgın saçta "evreç" adı verilen ağaç ile çevirerek pişirdiklerini belirten Türkmenoğlu, "Kızgın saçtan aldığımız ekmekleri kırılmasın diye yuvarlak geniş tepsiye yerleştiriyor, pişirilen her ekmeği diğerinin üzerine koyuyoruz. Ekmekler belli bir yüksekliğe ulaştıktan sonra üzerini örterek kilere kaldırıyoruz. Bu şekilde günlerce durabilen ekmekleri, yemekten yarım saat önce üzerine su serpip örterek, dinlenmeye bırakıyoruz. Yumuşayan ekmekleri afiyetle yiyoruz" diye konuştu.
Köylülerden Sultan Karaüce de, yufka ekmeğin, kadınların dayanışması sayesinde yapılabildiğini belirterek, ekmeğin pişirilmesi için en az 4 kadının bir araya gelmesi gerektiğini kaydetti. Karaüce, yufka ekmeğin, uzun süre bozulmadan kalabildiğini kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2014, 11:02

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52