Organik gıda ayrıcalıklı olmayacak

ABD’li perakende zinciri Wal-Mart, organik pazarda şok dalgası yaratacak bir hareket başlatıyor.

Organik gıda ayrıcalıklı olmayacak
Wal-Mart müşterilerinin yüzde 91’i, daha ucuz olursa, organik gıda satın alacaklarını dile getirmişler. Wal-Mart da onları dinlemiş ve ucuz organik gıda politikasını hayata geçirmiş.
ABD’li perakende zinciri Wal-Mart, organik pazarda şok dalgası yaratacak bir hareket başlatıyor. Wal-Mart, tüm ürünlerde uyguladığı düşük fiyat politikasını, şimdi de organik ürünlere yönlendiriyor. Öyle ki, organik ürünlerin fiyatları, organik olmayan ürünlerle rekabet edebilecek.

Wal-Mart öncelikli olarak organik gıda şirketi Wild Oats tarafından ğretilen konserve sebzeler, baharatlar ve sosları ucuz fiyata satışa sunacak.

Wal-Mart yöneticileri, bu sayede, organik gıda satın almanın ayrıcalık olmaktan çıkacağını; ve organik olmayan ürünlerle aynı fiyata satın alınabileceğini belirtiyorlar.

Wal-Mart’ın bu kararı almasının nedeni bir araştırmaya dayanıyor. Perakende zincirinin gerçekleştirdiği ankete göre, Wal-Mart müşterilerinin yüzde 91’i, daha ucuz olursa, organik gıda satın alacağını dile getirmiş.

Wal-Mart’tan yapılan açıklamaya göre, Wild Oats, ülkedeki diğer organik markalara kıyasla yüzde 25 daha ucuz fiyat veriyor. İki şirket arasında yapılan ortaklık, süt ve peynir gibi taze gıda ürünlerini kapsamıyor.

Wal-Mart’ın organik ürünlerin fiyatını düşürebilmesinin nedeni, çok büyük miktarlarda alım yapması ve aracıları ortadan kaldıran büyük bir dağıtım kanalına sahip olmasından kaynaklanıyor.

Fiyatların düşmesi etkili
Bu arada, 2012 yılında Hartman Group tarafından yapılan bir araştırma, ABD’li tüketicilerin yüzde 75’inin son üç ay içinde organik ürün kullandıklarını ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, bu artışta, organik ürün fiyatlarındaki düşüş ve bu ürünlerin daha kolay ulaşılabilir olması etkili oluyor. Araştırmaya göre, çiftçilerin talebe cevap vermesiyle birlikte, organik gıda ürünlerinin fiyatları düşse de, tüketicinin organikten uzak durmasının temel nedeni hala organik ürünlerin, organik olmayan ürünlere kıyasla daha pahalı olması.

Araştırmada, “Neden organik gıda tüketmiyorsunuz?” sorusuna verilen cevapların, çok büyük bir bölümü aynı: “Çünkü bütçemiz buna el vermiyor.” Wal-Mart’ın organikte düşük fiyat politikası, perakende sektöründe önemli bir değişimi beraberinde getirebilir.

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2014, 13:05

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52