Rusya'dan tüketiciye GDO müjdesi

Rus bilim adamları, genetiği değiştirilmiş organizma içermesini kontrol eden dünyada ilk taşınabilir GDO test cihazını üretti.

Rusya'dan tüketiciye GDO müjdesi
Rus bilim adamları, genetiği değiştirilmiş organizma içermesini kontrol eden dünyada ilk taşınabilir GDO test cihazını meydana getirdi. Küçük bu cihazın yardımı sayesinde dükkanda bile hızlı analiz gerçekleştirilebilecek.

Düzenlenen anketlemeye göre, Rusyalıların yüzde 81’i genetiği değiştirilmiş gıdaların yasaklanmasından yana. Anketlemeyi yanıtlayanların dörtte üçü, ambalajında “GDO içeriyor” sözlerinin yazıldığı ürünü satın almayacaklarını bildirdi. GDO karşıtları, bu ürünlerin sağlık için tehlikeli olduğunu, bunlar olmadan da yapabilecek Rusya’da çok sayıda verimli toprakların olduğunu sanıyor.

Şimdi Rusya’da gıda üretiminde kullanılmasına izin verilen 18 GDO hattı var. Bunlar; farklı soya, mısır, patates, şeker pancarı, pirinç çeşitleri, ayrıca 5 tür GDO. Ama Rusya parlamentosu, ülkeye GDO’nun ihraç edilmesini ve yayılmasını yasaklayan yasa tasarısını hazırlıyor. Bu suretle, Rusya makamları ülkenin yurttaşlarını transgenik ürünlerin sağlıklarına verebilecek potansyel zarardan korumak istiyor. GDO ürünlerinin izlenmesi bazen olmsuz oluyor. Rusya biyologlarının buluşu, tüketicilere bu ödevi kolaylaştırmyaya yardım edecek. Sözlerine göre, GDO test cihazlarının benzeri ne Rusya, ne de dünyada yok.

Bu, 350 gram ağırlığında, 10x15 cm boyutlarında küçük bir cihaz. Pil gücüyle çalışıyor. Cihaz, kimi genlerin varlığını belirleyen bir dizi test içerir. Ekspertiz amacıyla cihaza kontrol yapılması için reaktif ve nümune içeren kartuş yerleştirilir. Prosedür 50 dakika sürer. Yakın zamanlarda cihaz geliştiricileri kontrol için kullanılan süreyi iki kat azaltmak niyetinde.

GDO testeri artık Moskova’da denendi. Cihazın yardımıyla Rusya parlamentosu, hükümet ve başkent okullarından birinin lokantasında yemekler kontrol edilmişti. Öğrenildiğine göre, parlamento lokantasındaki patates yemekleri genetiği değiştirilmiş patatesten yapıldı. Geri kalan yemeklerin tümünü ise sadece organik yemeklerin oluşturduğu açıklandı.

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 13:12

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52