Van kahvaltısı Guinness'e aday

Van Ticaret ve Sanayi Odası, "dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunu kırmak için Guinness Türkiye Temsilciliğine müracaat etti.

Van kahvaltısı Guinness'e aday

Van Ticaret ve Sanayi Odası, "dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunu kırmak için Guinness Türkiye Temsilciliğine müracaat etti.

Bölgede yetişen birçok kokulu bitkinin karışımıyla yapılan "otlu peynir", un, tereyağı ve yumurtanın karışımıyla oluşan "murtuğa" ve tereyağında kavrulan öğütülmüş buğdayla yapılan "kavut" gibi yaklaşık 20 çeşit ürünle kentin marka değeri olan Van kahvaltısı, şimdi de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.

Yöreye özgü ürünlerle hem göze hem de mideye hitap eden Van kahvaltısını dünyaya tanıtmak amacıyla yapılacak rekor denemesinde 30 bin kişi aynı anda kahvaltı yapacak.

Tarihi kentle özdeşleşen binlerce yıllık kahvaltı kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla ilk etapta marka tescili için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapan Van TSO, şimdi de Guinness Rekorlar Kitabı için Guinnes Türkiye Temsilciliğine müracaatta bulundu.

Van TSO Başkanı Necdet Takva, Guinness Türkiye Temsilciliğiyle yaptıkları görüşmede "dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" kategorisinde yarışma konusunda ortak karara vardıklarını ve bu çerçevede hazırlık yürüttüklerini söyledi.

"Dünyanın en uzun kahvaltı sofrası" yönünde bir projelerinin olduğunu ancak bu kategoride daha önce bir denemenin yapılmamasından dolayı, "en kalabalık kahvaltı sofrası kurma" şeklinde karar aldıklarını dile getiren Takva, şöyle konuştu:
"Organizasyonun 1 Haziran 2014 Pazar günü yapılmasını planlıyoruz. Dünyada bir öğünüyle ünlü başka bir kent olmadığı için Van kahvaltısını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma yönünde bir çabamız var. Aynı dönemde kentte bir de inci kefali göçü yaşanıyor. Kentimize gelen insanlara bu iki güzelliği göstermek istiyoruz. Yerel seçimleri atlattık. Enerjimizin çoğunu rekorlar kitabına girmek için kullanacağız. Kahvaltıya 30 bin kişinin katılmasını hedefliyoruz. Sayı konusunda endişemiz yok. Onlarca çeşit ürünün sunulduğu Van kahvaltısının bilinirliliğini artırmak istiyoruz."

Bunun sadece Van TSO'nun yürüteceği bir çalışma olmadığını, kentte yaşayanların da bu projeyi sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Takva, tüm insanların kendi kültürüne sahip çıkmasıyla başarılı olabileceklerini bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2014, 15:31

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52