Muz mantar tehdidi altında

FAO'dan yapılan açıklamada, muz üretiminin hızla yayılan, ilaçlamaya dayanıklı, ölümcül mantarların tehdidi altında olduğunu bildirdi.

 Muz mantar tehdidi altında

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) yapılan açıklamada, muz üretiminin hızla yayılan, ilaçlamaya dayanıklı, ölümcül mantarların tehdidi altında olduğunu bildirdi.

43 milyar dolar büyüklüğe ulaşan muz pazarına büyük zarar veren hastalığın TR4 Panama adlı bir mantar  olduğunu belirten yetkililer, hastalığın son haftalarda üretime büyük zarar verdiği Güney Doğu Asya’dan Mozambik ve Ürdün’e sıçradığını açıkladılar. FAO yetkilileri, hiç bir ilaçlama yöntemi ile ortadan kaldırılamayan hastalığın tüm muz cinslerini yok edebildiğini, TR4’ün muz ihracatının %95’inin gerçekleştirildiği Latin Amerika’daki muz üretim merkezlerine sıçraması durumunda muz kıtlığı yaşanabileceğini kaydettiler. Uzmanlar, hastalığın Latin Amerika’ya ulaşmasının felaket olacağının altını çizdiler.

Türkiye’nin, 2013’de 215 bin tonu geçen muz üretimi ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle 2012 yılında 110 milyon dolar bedelle 225 bin ton muz ithalatı yapıldı. Hastalığın daha da yayılması ve dış piyasalarda fiyatların artmasının Türkiye’yi de etkileyebileceği bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2014, 16:44

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52