Ezber bozan 'vejetaryan' açıklaması

Vejetaryenlerin et yiyenlere göre daha sağlıksız ve daha düşük hayat kalitesine sahip oldukları bildirildi.

Ezber bozan 'vejetaryan' açıklaması

Beslenme alışkanlıkları konusundaki araştırmalara ilişkin yeni bir çalışma, vejetaryen beslenmenin sanıldığı kadar sağlıklı olmadığını ortaya koydu. Vejetaryenlerin et yiyenlere göre daha sağlıksız ve daha düşük hayat kalitesine sahip oldukları bildirildi.

Avusturya’daki Graz Tıp Üniversitesi (Medical University of Graz) tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları PLos One’da yayınlanan çalışma, Avusturya beslenme alışkanlıklarının, demografik özelliklerinin ve genel hayat tarzı farklılıklarının incelenmesine dayanıyor. Çalışmada, vejetaryenlerin, et yiyen kişilere göre fiziksel olarak daha aktif oldukları, daha az alkol tükettikleri ve daha az tütün ürünü içtikleri; ancak buna karşılık et yiyenlere kıyasla daha sağlıksız, daha düşük hayat kalitesine sahip oldukları ve daha fazla sağlık hizmetine ihtiyaç duydukları kaydedildi.

Çalışmaya göre, doymuş yağların ve kolesterolün düşük seviyede tüketimi ve yüksek meyve, sebze ve tam tahıllı ürün alımı şeklinde tanımlanan vejetaryen beslenme düzeni; yüksek kanser, alerji ve ruh hastalıkları riski taşıyor. Vejetaryenlerin alerjiden muzdarip olmaları iki kat daha olası. Ayrıca vejetaryenler, kalp krizi ve kanser görülmesine ilişkin %50’lik bir artışla karşı karşıyalar.

Genel olarak vejetaryenlerin sağlık durumlarının, diğer beslenme gruplarına kıyasla daha kötü olduğu ortaya konulan çalışmada, vejetaryenlerin ayrıca anksiyete/depresyondan daha sık muzdarip oldukları da belirtildi.

Kırmızı et ve etçil beslenme düzenlerine bağlı sağlık risklerinin vurgulandığı geçmişteki birçok araştırma çalışmasına ters düşen sonuçlar ortaya koyan çalışmayı gerçekleştiren araştırma görevlileri, çalışmada elde ettikleri bulguların bazılarının desteklenmesi adına yeni araştırmalara ihtiyaç olduğunu da vurguladılar.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2014, 16:49

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52