Gıdaya güven devam ediyor

Perakende Güven Endeksi son dört yılın en düşük değerini alırken, geçen yıla göre en yüksek performansı, yiyecek ve içecek ürünleri sektörü gösterdi.

Gıdaya güven devam ediyor

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi, 2014’ün ilk çeyreğinde son dört yılın en düşük değerini alırken, geçen yıla göre en yüksek performansı, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü gösterdi.

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Mart 2014 verileri açıklandı. Buna göre 2014’ün ilk iki ayında düşen TEPE, Mart ayında yükseldi, ancak yine de -2.4 değeriyle negatif bölgede kaldı. Mart’ta bir önceki aya göre yükselen, geçen yıla göre düşüş gösteren TEPE, 2014’ün ilk çeyreğinde 2010’dan bu yana en düşük değerini aldı.

Perakendecilerin %64’ü geçen yıla göre işlerinin daha kötü olduğunu, %61’i de önümüzde 3 ayda satışlarının artacağını düşündüğünü ifade ederken, geleceğe ilişkin tedarikçilerden sipariş, istihdam ve mağaza sayısı beklentileri geriledi.

Alt sektörler itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü, en iyi performansı gösteren sektör oldu. Yiyecek, içecek ve tütün ürünlerinin TEPE değeri, Mart 2014’te bir önceki yılın aynı dönemine göre 16.6 puan arttı. Bu sektörü, motorlu taşıtlar sektörü izlerken, diğer tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı.

Diğer taraftan ilk çeyrekler itibari ile sadece 2010 yılında AB-28’den daha kötü performans gösteren TEPE, 4 yıl sonra 2014 yılının ilk çeyreğinde AB-28’den daha kötü bir performans sergiledi. AB’de perakende güveni önceki aya göre düştü. AB-28 üyeleri ile kıyaslanınca; Türkiye, geçen yıla göre düşüş yaşayan 3 ülkeden biri oldu. AB’de toparlanma süreci devam ederken, Türkiye’de 2014 başından bu yana gözlemlenen yavaşlama, Mart’ta hız kazandı.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2014, 16:41

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52