Hem lezzet hem servet fışkırıyor

Türkiye'deki trüf mantarı potansiyelinin ekonomiye kazandırılması amacıyla yapılan çalışmalarda, 6 ilde ekonomik değeri yüksek 10 yeni trüf mantarı türü bulundu.

Hem lezzet hem servet fışkırıyor

Trüf mantarının üretiminin artırılması amacıyla Türk ve yabancı bilim adamları ortaklaşa çalışıyor. Çalışmalar neticesinde 6 ilde ekonomik değeri yüksek 10 yeni trüf mantarı türü bulundu.

Türkiye'deki trüf mantarı potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde çalışma yürütülüyor.

"Siyah elmas" olarak nitelendirilen, kilogram fiyatı, türü ve kalitesine göre 100 ila 3 bin avro arasında değişen trüf mantarı üretiminin artırılması amacıyla Türk ve yabancı bilim adamları laboratuvar ortamında ve sahada çalışma yapıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu'nun koordinatörlüğünde, ünlü trüf mantarı uzmanı ABD Oregon Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. James Trappe, potansiyelin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için bilimsel çalışma yürütüyor.

Türkoğlu ve Trappe, saha çalışmalarında tespit ettikleri yeni türleri laboratuvar ortamında inceleyerek, isimlendirme çalışması yapıp dünya literatürüne kazandırmaya hazırlanıyor.

Prof. Dr. Trappe, 60 yıldır trüf mantarıyla ilgili çalışma yaptığını, Türkiye'nin birçok bölgesinde ekonomik değeri yüksek yeni trüf türleri bulduklarını belirtti. Türkiye'nin iklim ve coğrafi yapısı sayesinde zengin bir tür çeşitliliğine sahip olduğuna değinen Trappe, çalışmalarında Muğla, Ordu, Denizli, Burdur, Osmaniye ve Artvin'de 10 yeni türe rastladıklarını anlattı.

Yeni türlerin bulunmasının dünya literatürü için önemli olduğunu vurgulayan Trappe, "Çünkü biz Türkiye ile Amerika'nın batısındaki habitatların birbirlerine benzerliği ve farklılıklarını anlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla yeni türler, bunları anlamamıza daha çok imkân sağlayacak” dedi.

Türkiye'de ekonomik değeri çok iyi olan yaz trüfünün çok yaygın olduğunu ifade eden Trappe,  Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla Türkiye'de henüz bulunmayan ama dünyada çok önemli bir yere sahip kışlık trüf türlerinin tanıtılmasıyla ilgili çalışmalar olduğunu söyledi.

Trappe, TÜBİTAK ve Orman Genel Müdürlüğünün desteğiyle trüf mantarının yaygınlaştırılması konusunda yürütülen çalışmalar sayesinde ülkede birçok insana gelir kapısı sağlayacağını belirtti.

MSKÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu ise, milattan önce "dünyanın gizemli ürünleri" diye adlandırılan trüf mantarının her dönemde insanların ilgi odağı olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2014, 15:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52