Sağlıklı besinler itibarsızlaştırıldı!

Tam tahılların beslenme ve sağlık üzerindeki önemine vurgu yapılırken, sofralarda bitkisel kaynaklı tam tahıllı besinlere mutlaka yer açılması ve hatta başköşeye konulması öneriliyor.

Sağlıklı besinler itibarsızlaştırıldı!


Sağlıklı beslenmenin önemini ortaya koyan araştırmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bu araştırmaların dikkat çektiği önemli noktalardan biri de sofralarda bitkisel kaynaklı tam tahıllı besinlere mutlaka yer açılması ve hatta başköşeye konulması yönünde. Çünkü araştırmalara göre tam tahıllar ömrü uzatıyor.

Tam tahılların; bağırsak sağlığını arttıran, kolesterol seviyesine olumlu etki yapan, kilo vermeye yardım eden ve kan şekerini düzenleyen posa açısından hayli zengin olduğu biliniyor. 

Tam tahılların beslenme ve sağlık üzerindeki önemine vurgu yapan İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, bu gıdaların vücuda enerji sağlarken insülin düzeyini düşüren besin bileşikleri ve kompleks karbonhidratlara sahip olduğunu belirtti. 

“TAM TAHILLAR ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR”
Tam tahılların bilinen bu faydalarına dikkat çeken Sezgin, “Yeni bir araştırmanın verdiği ‘onları tüketmek yaşam sürenizi uzatacaktır’ mesajı şaşırtıcı olmamıştır. Araştırmalar, günde 3 porsiyon ya da daha fazla tam tahıllı besin tüketilmesinin (70 gr. civarında) erken ölüm riskini az tüketen ya da hiç tüketmeyenlere göre % 20 kadar düşürdüğünü kanıtlanmıştır” dedi.

“DİYETE EKLENEN HER TAHIL ÖMRÜ UZATIYOR”
Prof. Sezgin’in aktardığına göre, diyetinde tam tahıllı besinleri çok bulunduran kişilerin araştırma süresince herhangi bir nedenden dolayı ölüm oranı % 16, kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm oranı % 20 ve kansere bağlı ölüm oranı ise % 10 azaldığı tespit edildi. Eklenen her bir porsiyon tam tahıl; kalp-damar hastalıklarından ölüm riskini % 9, kanserden ölüm riskini % 5 azalttı. 
16 gram tam tahıl içeren besinlere örnek veren Sezgin, “1 dilim tam buğday ekmeği, yarım kupa pişmiş yulaf ezmesi, kahverengi pirinç ya da tam tahıllı makarna tüketilebilecek tam tahıllı gıdalardan birkaçıdır” diye konuştu.

14 ÇALIŞMANIN ANALİZİ 
Prof. Sezgin’in verdiği bilgilere göre, Harvard Ünivesitesi Halk Sağlığı bölümünden bilim insanları, 14 yayınlanmış çalışmanın analizinde 786.076 kişi üzerinde yapılan uzun süreli gözlemleri ve bunlara ek olarak National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) verilerini değerlendirdi. 786.076 kişiden 97.867 kadar kişi araştırma yapıldığı sırada öldü. 24 bine yakın ölüm kalp-damar hastalıklarından, 37 bin kadar ölümün nedeni ise kanser oldu. 

“SAĞLIKLI BESLENİN AMA MUCİZE BEKLEMEYİN”
Tam tahıl içeren işlenmemiş ve katkısız besinlerin sağlıklı beslenmenin ve yaşam tarzının önemli bir parçası haline gelmesi geretiğinin vurgulayan Prof. Dr. Canfeza Sezgin “Sağlıklı yaşamın çok çeşitli bileşenleri olup, sadece tam tahıllı gıda tüketerek de mucize beklenmemelidir” diye konuştu. 

Bu araştırmanın; tam tahıl tüketimi ve erken ölümlerle ilgili yapılan ilk geniş analiz çalışma özelliği taşıdığını dile getiren Sezgin şöyle devam etti: 
“Tam tahıllı gıdaların sindirimi ve vücutta emilimi daha yavaş olurken beyaz un, beyaz pirinç ve beyaz undan yapılmış makarna gibi rafine tahıllar hızlı bir şekilde sindirilir. Rafine tahıllar bu özellikleriyle insülin salgısının artmasına neden olur ve ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Ayrıca tam tahılların sindirilebilmesi için daha fazla çiğnenmesi gereklidir, bu sayede de tokluk hormonları daha çabuk salgılanır ve kişi daha az yer.”

“SAĞLIKLI BESİNLER İTİBARSIZLAŞTIRILDI”
Ülkemizin tarım ülkesi ve yeterli toprağı ile tam tahıl cenneti olduğunu belirten Prof. Sezgin, tam tahılların her yerde bulunabilmesine rağmen birçok insanın hala yeteri kadar tüketmediğini de belirtti. Sezgin’e göre bunun nedeni de sağlıklı besinlerin modası geçmiş gıdalar olarak itibarsızlaştırılması, işlenmiş gıdaların albenisi ile tatlarının daha iyi hale getirilmiş olması. ntv.com.tr

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 15:59

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52