Kütahya yemekleri baş döndürüyor

Türkiye'nin önemli kültür hazinelerini barındıran Kütahya, mutfak kültürüyle de lezzet tutkunlarının cezbetmeye devam ediyor. İşte Kütahya'nın sıradışı lezzetleri...

Kütahya yemekleri baş döndürüyor


Kütahya'da beslenme büyük ölçüde ev ürünlerine dayanmaktadır. 1960'lı yıllarda "Aşçı dükkanı" denen lokanta kent yaşamına girmiştir. Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Ev makarnası denen erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler olmakla birlikte; Şibitli Tavuk Tridi, Dolamber Böreği, Cimcik, Kıymalı Sini Mantısı, Kıymalı Su Böreği, Ilıbada Dolması, Sıkıcık Çorbası, Tarhana Çorbası, Göveç, Zeytinyağlı Soğan Dolması, Hoşmerim, Doldurma Kabak Tatlısı ilk akla gelen yemekleridir.
Yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği hala sürmektedir. Yerli halk sebze kurutması yanında salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim maddelerini evde kendileri hazırlamaktadır. Kütahya'da böreklerde oldukça çeşitlilik görülmektedir. Günlük yiyecekler arasında tarhana ve bulgur önemli bir yer tutar. Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir.

Özel yiyeceklerin yanında içecek kültürüyle de ön plana çıkan Kütahya’da lohusa şerbeti, gelincik şurubu, erik hoşafı ve gül şurubu sevilerek tüketilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2016, 17:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52